Лекар ще бъде наказан за смъртта на починалата в линейка пациентка

Лекар от филиала за спешна медицинска помощ в София област ще бъде наказан дисциплинарно заради случая с починалата пациентка при транспортирането ѝ с линейка от Своге до София. Проверката по случая бе разпоредена в края на миналата седмица след оплакване на роднини на починалата. Пациентката е претърпяла тежка операция преди около две седмици, след което била изписана, но в последствие състоянието ѝ се е влошило. Извикана е била линейка, която се отзовала бързо на сигнала.

Пациентката е транспортирана първоначално във филиала в Своге, където са извършени реанимационни дейности, но в последствие докато е била транспортирана към София за хоспитализация е починала.

Атанасова съобщи, че при проверката е установено, че дежурният лекар не е придружил жената при транспортирането от Своге до София. Според заключенията на комисията, която е извършила проверката, лекарят е подценил опасността от рязко настъпване на критично животозастрашаващо състояние, което изисква бърза и адекватна медицинска намеса.

Освен това линейката не е била окомплектована с необходимата медицинска апаратура, въпреки че е имало работеща апаратура във филиала за спешна помощ.

Комисията е препоръчала на директора на Центъра за спешна медицинска помощ - София-област, да предприеме дисциплинарно производство и да наложи дисциплинарно наказание за неизпълнение на задълженията. Друга препоръка е да се изготви писмо до всички центрове за спешна медицинска помощ за обща проверка на апаратурата и указание задължително да придружават пациент при транспортирането му.

Атанасова заяви също, че лично ще поиска обяснение от директора на Спешна помощ - София-област.

Започва и още една дисциплинарна проверка - във връзка със сигнал, че в автомобил на здравното министерство във Варна е била намерена дрога. Атанасова уточни, че автомобилът е предоставен на Фондация за по-добро психично здраве.

Споделяне

Още от България