Лекар засне по-мизерно място от килията на Иванчева

Кадри от недопустимо отблъскващи условия в лечебно заведение разпространи чрез фейсбук профила си в четвъртък известният български психиатър д-р Владимир Сотиров.

Условията на живот в заснетия психодиспансер са видимо по-мизерни дори от арестантската килия на обвиняемата бивша кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева.

Д-р Сотиров посочва, че снимките са от Областния психиатричен диспансер - София на бул. "Сливница" 309.

По думите му обстановката е "разболяваща", а подобни условия са абсурдни за лечебно заведение.

Ето цялата позиция на д-р Владимир Сотиров:

"Днес, по силата на служебните ми задължения, попаднах в нещо, което би трябвало да бъде лечебно заведение - място, в което се възстановява и укрепва здравето. Тоест, произвежда се здраве. За краткото време, в което пребивавах на това място, аз усетих своето собствено здраве застрашено - при това аз имам добра закалка от пребиваването си в подобни институции, вкл. 6 години в Държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски" в Нови Искър (Курило). Това място се финансира с бюджетни средства, тоест с пари от нашите данъци и такси. Иначе казано ние сме акционерите в това "лечебно заведение". В него се лекуват нашитте приятели, братя, сестри, майки и бащи. В него ще се лекуваме (или сме били лекувани) и ние. В него работят високо квалифицирани специалисти, които някога са влезли в тази професия, водени от наивни представи и алтруистични фантазии да помагат на страдащите и техните близки, като съдействат за възстановяване и укрепване на тяхното здраве. Вместо това те разболяват. И сами се разболяват! Защото тази среда не е здравословна за никой, който пребивава в нея. Областен психиатричен диспансер (за благозвучие наричан Център за психично здраве) - София, бул. Сливница 309 (нарочно го наричам с името му от времето, което го е създало такъв, защото там времето не е просто е спряло, то върви назад...)."

От години лекари сигнализират, че психиатричната помощ у нас е в безкрайно окаяно състояние, тъй като е хронично недофинансирана от Министерството на здравеопазването. До момента обаче адекватни мерки не се вземат и ситуацията не се променя.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?