Лекари алармират за опасно лекарство срещу хепатит “В”, здравното министерство отрича

В лекарствения списък на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) е включен опасен за здравето медикамент, който се използва за лечение на хепатит "В", предупреди във вторник националният консултант по гастроентерология проф. Константин Чернев.

Медикаментът “Реалдирон” е опасен за здравето и застрашава живота на пациентите, обясни той, като призова характеристиките на медикамента да бъдат спешно преразгледани.

От министерството на здравеопазването и Изпълнителната агенция по лекарства (ИАЛ) обаче отрекоха неговите твърдения.

Агенцията по лекарствата не е получила никакви сигнали за нежелани странични реакции за това лекарство, извън посочените в упътването на медикамента, каза за Mediapool директорът на ИАЛ д-р Емил Христов.

Той обясни, че лекарството отговаря както на българския закон за лекарствата, така и на европейските директиви и се продава в две страни членки на съюза. На българския пазар лекарството се предлага от 2001 година.

“Твърдения в областта на лекарствената безопасност, които не са подкрепени с факти, са несериозни”, коментира Христов. Според него ако някой твърди, че дадено лекарство е опасно, той трябва да каже какви точно са нежеланите последствия, кога и при кой пациент са се проявили.

“Реалдирон” е латвийски медикамент, който е представен в страната от израелска фирма и зад неговото регистриране в България стоят лобистки интереси, твърдят гастроентеролозите.

Лекарите подчертаха, че от списъка на касата са отпаднали медикаменти на фирмата "Глаксо Смит Клайн", без аналог в България, и два интерферона. В списъка не фигурират лекарства за лечение на хепатит "С", допълни Чернев.

Новият списък с лекарства, които касата напълно или частично заплаща, влезе в сила от началото на септември. В него влизат много нови и по-евтини лекарства, което ще позволи на НЗОК да плаща лечението на повече пациенти.

Повече обаче бяха медикаментите, които отпаднаха заради неизрядни документи на фирмите производители по време на търговете за лекарства.

Влизането на новата лекарствена листа бе съпроводено и от протести на пациентски организации, предупреждаващи, че смяната на старите лекарства с нови може да влоши здравословното състояние на болните.

Има голяма вероятност изписването на медикамента да доведе до сериозни последствия и тогава вината за тях ще се поеме от лекуващият лекар или от лекарят, подписал протокол и одобрил лечението с него, каза проф. Чернев.

Според него обаче здравната каса трябва да отговаря за това.

От пресцентъра на НЗОК коментираха, че не са институцията, която определя кой препарат е опасен или не.

След като “Реалдирон” е одобрен от ИАЛ и след това комисия го е включила в позитивния лекарствен списък, касата не може да откаже да включи медикамента в новата листа, след като той е бил с най-ниска цена, обясниха от НЗОК за Mediapool.   

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?