"Лекари без граници" иска независимо разследване на въздушния удар по болницата в Кундуз

"Лекари без граници" иска независимо разследване на въздушния удар по болницата в Кундуз

Хуманитарната организация "Лекари без граници" призова независима международна структура да разследва въздушния удар в северния афганистански град Кундуз, при който бе разрушена болница на организацията и загинаха 22-ма души.

"Лекари без граници" отхвърлиха обвиненията, че талибански бойци са обстрелвали от болницата афганистанските и натовските сили преди въздушния удар, нанесен в събота.

Американският президент Барак Обама каза, че няма да дава оценка на бомбардировката в Кундуз, преди да се произнесат следователите на Пентагона. В изявление на Белия дом се посочва, че американското министерство на отбраната е започнало разследване на бомбардировката, при която 37 души бяха ранени.

"Лекари без граници" посочи в изявление, че не може да разчита на разследването, започнато от американските въоръжени сили. При ясната презумпция, че е било извършено военно престъпление, ние искаме пълно и прозрачно разследване на случая от независим международен орган, призова организацията.

От там съобщиха, че по последни данни броят на убитите при въздушния удар по болницата се е увеличил до 22.

По-рано в неделя оглавяваната от Съединените щати международна коалиция в Афганистан изрази очакване предварителното разследване на въздушния удар по болница в северния град Кундуз вчера да приключи до дни.

Върховният комисар на ООН за човешките права Заид ал Хусейн заяви, че въздушният удар по болницата може да се разглежда като военно престъпление, ако правосъдието прецени, че той е бил умишлен. ООН осъди бомбардировката като трагична, непростима и вероятно криминална.

Кристофър Стоукс, генерален секретар на "Лекари без граници", заяви, че от организацията са предупредили многократно съюзническото командване да преустанови ударите, но те са продължили.

"Това наистина е фрапиращо нарушение на хуманитарните закони. Изпратихме координатите на болницата на всички страни в конфликта - в Кабул, във Вашингтон и дори на афганистанската опозиция, така че никой не може да твърди, че не е знаел за какво служи сградата", заяви той.

Американските военни признават, че при атака срещу талибаните в Кундуз може да са били предизвикани неволно цивилни жертви, съобщава Би Би Си.

Споделяне

Още от Свят