"Лекари без граници" обвини българската полиция в насилие срещу непълнолетни мигранти

"Лекари без граници" обвини българската полиция в насилие срещу непълнолетни мигранти

Организацията "Лекари без граници" отново обвини полициите на Хърватия, Унгария и България, че използват силови методи срещу мигранти, опитващи да влязат в Европейския съюз, включително към непълнолетни, предаде Франс прес.

"От една година нашите лекари и медицински сестри чуват едно и също, повтарящи се истории за младежи, които са нападани, унижавани и бити като кучета само защото отчаяно искат да продължат пътя си", заяви в комюнике Стефан Моасен, ръководител на мисията на хуманитарната организация в Сърбия.

През първите шест месеца на 2017 г. 92 процента от децата и младежите, отишли в мобилните диспансери на "Лекари без граници", са се оплакали от физическо насилие от хърватските, унгарските и българските гранични власти. Близо половината, 48 на сто, сочат с пръст българските власти, твърди хуманитарната организация.

"Срамно е страни членки на ЕС да използват умишлено насилие, за да попречат на тези деца и младежи да поискат убежище в ЕС", каза Моасен.

Стотици хиляди мигранти преминаха през Балканите на път за Западна Европа, преди да бъде затворен т.нар. Балкански маршрут през март 2016 г. В резултат на това няколко хиляди души останаха блокирани в Сърбия. Десетки обаче опитват всеки ден да продължат пътя си.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?