Лекари и медицински сестри отстранени от болницата във Варна заради починало дете

Четирима лекари и три медицински сестри  в университетската болница "Св.Марина" във Варна са отстранени от длъжност в резултат на вътрешната проверка по случая с починалото в болницата 2-годишно дете, съобщиха лечебното заведение в неделя. Двегодишният Данаил Донев почина на 22 април, а след сигнал на родителите, които обвиняват лекарите за смъртта на сина си, прокуратурата образува досъдебно производство.

Наказаните са началниците на първа и втора детска клиника, на детското приемно спешно отделение и на направление "Педиатрия", както и старшите сестри на двете клиники и детското отделение за реанимация и интензивно лечение. Всички трябва да дадат и писмени обяснения за случилото се.

Писмени обяснения ще дават и петима лекари, които ще бъдат наказани дисциплинарно.

До момента проверката е установила, че когато родителите на момченцето са потърсили помощ в заведението е имало свободни легла. Освен това болничната аптека е разполагала с обезболяващи медикаменти и лекарства против температура, така че родителите неправомерно са били накарани да ги купят. Проверката продължава.

Още от България