Лекари и пациенти искат оставката на директора на НЗОК

Джипитата слагат бележки на кабинетите си, че касата е виновна за липсата на направления

Пламен Цеков

Българският лекарски съюз (БЛС), пациентски организации, представители на болниците, сдружението на общините, работодателски и куп други организации поискаха в сряда оставката на управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Пламен Цеков заради множеството нови регулативни стандарти, въведени от началото на годината, които възпрепятстват нормалното лечение на пациенти.

Единият от източниците на недоволство е новата рестриктивна методика, по която се разпределят направления за преглед при специалист. По новата методика на здравната каса джипитата вече не могат да надвишават лимита си с 10% по своя преценка, а само след изричното разрешение на НЗОК. В отговор преди ден от касата обявиха, че отпускат допълнително 103 000 направления за преглед при лекар специалист и още 927 000 лева за изследвания към вече утвърдените лимити за първото тримесечие на годината.

Според Лекарския съюз обаче новите направления няма да покрият повече от 7-8% от общия брой, който не достига на личните лекари. “При недостиг от 30%, това е само опит за измъкване от проблема, но не и за неговото решаване“, коментираха от БЛС. Заради това от съсловната организация предлагат джипитата да разлепят на вратите си унифицирана табела, с която информират пациентите, че вината за липсата на направления не е на лекарите, а на НЗОК.

Срещу НЗОК има недоволство и заради новите лимити на болниците, които вече могат да лекуват фиксиран брой пациенти по всяка клинична пътека. Директори на някои болници се оплакаха, че на практика им се позволява да лекуват с 20% по-малко пациенти спрямо миналата година, което било обяснено от касата с това, че трябва да се предвиди финансиране и за новооткритите болници.

Друг проблемен въпрос е методиката за медицинските изделия, с която НЗОК ще плаща само за най-евтиното изделие от дадена група, например изкуствена става, и ако пациентът има нужда от по-скъпа ще трябва да си я плати изцяло, а не да доплати разликата в цената, както беше досега.

Организациите настояват за отмяна на всички тези регулативни стандарти и за освобождаването на Пламен Цеков от парламента.

“Народното събрание да освободи д-р Цеков като управител на НЗОК поради липса на компетентност, довела до неадекватни решения на НЗОК и провал на преговорите за Национален рамков договор 2013, както и освобождаване на членовете на Надзорния съвет, одобрили с подписите си гореупоменатите документи”, се казва в становището им.

Споделяне

Още по темата

Още от България