Лекари и пациенти на протест срещу делегираните бюджети на болниците

Лекари и пациенти ще протестират пред Министерския съвет в сряда заради делегираните бюджети, които ограничават средствата на болниците. Това обявиха в понеделник в съвместна декларация от Българския лекарски съюз (БЛС) и Български пациентски форум.

“Изразяваме своето категорично несъгласие с въвеждането на така наречените делегирани бюджети за болниците. Те не решават нито един проблем на болничното здравеопазване, но създават редица нови“, се казва в декларацията.

Според лекари и пациенти делегираните бюджети ще премахнат конкуренцията и всички стимули за развитие и усъвършенстване на медиците. Освен това въвеждането на новия механизъм за заплащане водело до продължаващо нарастване на дълговете на болниците.

“С тях фактически се прехвърля държавен дълг към лечебните заведения, а опасността от фалити на последните става все по-реална. НЗОК продължава необосновано и незаконно да задържа дължимите плащания за болниците за месец март и април и в резултат на това в много болници персоналът не може да получи трудовите си възнаграждения в пълен размер", пише в декларацията.

Негативите неизбежно ще засегнат и правата на болните, смятат организациите.

“Делегираните бюджети лимитират цялата болнична дейност, а това ограничава правото на пациентите да получат достъпна и своевременна медицинска помощ“, се казва още в декларацията.

В нея се посочва, че лекари и пациенти възразяват и срещу изготвянето на така наречената Национална здравна карта, която се използва като инструмент за административно ограничаване на дейността на болниците и закриване на голяма част от тях.

“Критериите и методиката за изготвяне на Националната здравна карта не са съобразени с философията на здравното осигуряване и не са обосновани нито от медицинска, нито от управленска гледна точки“, се казва още в документа.

Споделяне

Още по темата

Още от България