Лекари и пациенти настояват да се прецизира изписването на лекарства по молекули

Лекари и пациенти настояват да се прецизира изписването на лекарства по молекули

Лекари и пациентски организации настояха в сряда да се прецизират текстовете в проектонаредба на здравното министерство, които предвиждат 100% платените от здравната каса медикаменти задължително да се изписват от лекарите като активно вещество, а не с търговското им наименование. Мярката за изписването по международно непатентното наименование (INN) цели да да насърчи отпускането на евтини генерични лекарства и да се даде възможност на пациента да си вземе медикамент според финансовите възможности.

Медици обаче предупредиха, че в някои случаи генеричното заместване е опасно и неподходящо, като например в случаите на пациенти, претърпели трансплантация, ползващите иновативни биологични продукти, т.нар. лекарства с тесен терапевтичен прозорец. Тази позиция се подкрепя и от фармацевтите, които по принцип подкрепят изписването по INN.

Ако това не се вземе предвид, изписването на лекарства по международно непатентно наименование може да застраши живота на пациентите, предупредиха медиците.

“Ако лекарите изписват на болния лекарство по международно непатентно наименование, кой ще поеме отговорността при поява на странични ефекти и на кого да сигнализира пациентът, попитаха лекарите. По думите им така изписани лекарства могат да се различават в дозата, в комбинацията им с храни и напитки, както и с други лекарства, а фармацевтите не разпитват пациентите подробно, за да са компетентни точно кой медикамент да продадат на пациента“, заявиха те.

Фармацевти обаче не са съгласни с тези обвинения, като посочват, че лекарите са специалисти по диагнозите, а те са специалисти по лекарствата и именно аптекарите познават най-добре спецификите на отделните лекарства. Фармацевтите освен това припомнят, че не случайно тяхната професия е сред малкото регулирани заедно с тази на лекарите и архитектите и те не са просто продавачи на лекарства.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?