Лекари и пациенти негодуват срещу гилотината за малките болници

Лекари и пациенти негодуват срещу гилотината за малките болници

Представители на общински и частни болници и пациенти изразиха на среща в петък несъгласие с предприетата от здравното министерство реформа в болничния сектор и в здравеопазването като цяло.

Първоначално министерството, а след това Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) в договорка с Българския лекарски съюз (БЛС) въведоха нови, по-строги критерии, на които болниците трябва да отговарят, за да получават пари от касата. Такива са изискването за 24-часови дежурства и за поне двама специалисти на трудов договор, за да се работи по определена клинична пътека.

Експерти обявиха изискването за двама специалисти за незаконно, тъй като не е разписано в Националния рамков договор, нито в закон. В същото време то ще остави над 150 болници в страната без договор с НЗОК по много от клиничните пътеки, което обрича голяма част от тях на фалит. Самите лекари коментират, че държавата подготвя гилотина за тях.

“Всяка здравна система има нужда както от високоспециализирани болници, така и от по-малки, които да посрещат най-честите нужди на хората. Лекарите не искат милостиня или подаяние, а честна конкуренция, в която болниците да се преборят за съществуването си. Ако хората ги търсят и искат да се лекуват в тях, значи трябва да съществуват, ако ли не – да затворят“, заяви д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването – организатор на срещата.

Според лекари само 3% от болните се нуждаят от високотехнологично здравеопазване, а останалите – от рутинни процедури и обикновено лечение. От общинските болници са категорични, че щом в момента се издържат, значи имат право на съществуване и не е редно да бъдат елиминирани чрез административни мерки.

Теодора Захариева от Българския пациентски форум каза, че пациентите също са против масовото закриване на болници, тъй като много хора ще останат без лекарска помощ.

Директорът на общинската болница в Берковица д-р Иван Флоресков съобщи, че през миналата година 80% от пациентите в България са преминали през общинските болници. В същото време тези лечебни заведения са получили едва 20% от бюджетните средства. “Целта е тези пациенти да се пренасочат към големите болници, където лечението им излиза по-скъпо и да ги накарат да си платят за избор на екип“, коментира Флоресков.

Шефът на частната хирургична болница Света Богородица д-р Николай Болтаджиев дори заподозря, че държавата планира национализация на здравеопазването като целта е частните и общинските болници да фалират и да останат само държавните.

Лекарите смятат, че новите изисквания не са съобразени със спецификата на тяхната работа и пораждат уродливи явления. Д-р Павлина Мичева, която е директор на болницата в Кубрат, обясни, че има добър гастроентеролог и месечно се изпълняват по 30 клинични пътеки. Това прави по един пациент на ден. Според новите изисквания, за да се работи по тази клинична пътека, Мичева трябва да назначи втори гастроентеролог. “Кажете ми каква работа ще има той? Освен да го накараме да прави клизми от сутрин до вечер на всички от първия до последния етаж...“, възмути се Мичева.

Директорът на болницата в Чирпан Неделчо Тотев пък е възмутен от “безпрецедентната търговия със специалисти“, която са отприщили новите изисквания. “Преди два дни ми откраднаха кардиолога от друго лечебно заведение“, оплака се той.

Шефът на болницата в Свищов д-р Лъчезар Михайлов пък е скептичен, че схемата със спешните филиали, измислена от здравното министерство ще проработи. Идеята е в населените места, където болниците се закрият, да останат само спешни кабинети, където лекари да дават 12-часови дежурства срещу заплащане от 100 лева. “В нашата болница има спешен филиал, но болницата разполага с рентген, лаборатория и др. звена, които обслужват по 10 000 пациента годишно. Какво ще се случи с тях, ако тези отделения се закрият?“, коментира Михайлов.

Лекарите са възмутени, че се изисква 24-часова помощ “без никой да плаща за това“ и без държавата да осигурява достъп до средства от еврофондовете.

Джипитата възмутени от държавната икономия на техен гръб

Недоволство от държавната политика в сектора изразиха в петък и от Сдружението на общопрактикуващите лекари. Председателят на организацията д-р Любомир Киров съобщи, че НЗОК е отказала да плати на негови колеги за извършени от тях прегледи. Официално от касата са обяснили, че информационната система, с която се работи, отхвърля тези плащания.

Джипитата обаче смятат, че има умишлено вмешателство в работата на системата, така че да се реализират икономии. Киров заяви, че това е прецедент, тъй като досега с информационната система не е имало такъв проблем.

Според Киров икономиите имат за цел да компенсират това, че парите на джипитата за ноември бяха платени със средства от бюджета за 2010 година. Така за тази година касата остава с по-малко средства, с които да разплаща дейности на лекарите.

И джипитата, и представителите на болниците искат среща и се обръщат към премиера Бойко Борисов с искане да се преразгледа държавната политика в областта на здравеопазването.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?