Лекари и пациенти се надяват президентът да убеди депутатите за бюджета на НЗОК

Българският лекарски съюз /БЛС/ се надява президентът да използва правомощията си и да убеди депутатите да влязат в пленарната зала на 4 август, за да гласуват актуализацията на бюджета на НЗОК. Това се казва в декларация, изпратена до президента Росен Плевнелиев и до председателите на парламентарно представените партии.

Съсловната организация изразява в декларацията "крайното си възмущение от поредната политическа шизофрения, която отново се разигра вчера в българския парламент". "За сетен път станахме свидетели на политически и личностни боричкания, които в никакъв случай не са изразители на интересите на обществото и заплашват пряко лечението и здравето на нацията", се казва в документа.

Ръководството на БЛС напомня, че е провело срещи с председателите на БСП, ГЕРБ и ДПС, като от тяхна страна е била поета политическа отговорност за актуализацията на бюджета на НЗОК. БЛС призовават в декларацията си депутатите да проявят необходимата отговорност пред своите избиратели.

Национална пациентска организация също е изпратила декларация до президента Росен Плевнелиев, да министър-председателя в оставка Пламен Орешарски и лидерите парламентарно представените партии с искане за намиране на политически консенсус и предприемане на спешни мерки за извършване на актуализация на бюджета на НЗОК.

Предложената актуализация в размер на 225 млн. лв. е крайно недостатъчна за нормалното функциониране на системата до края на 2014 г., но би могла да спомогне за осигуряването на временна финансова стабилност на НЗОК в месеците до сформирането на 43-то Народно събрание, се казва в декларацията.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?