Лекари: Инфодемията е по-опасна от пандемията

Сн. ЕПА/БГНЕС

"Като лекари, медицински сестри и здравни експерти от целия свят сме длъжни да предупредим, че в момента освен с пандемията от Covid-19 ние се сблъскваме със световна инфодемия чрез разпространението на дезинформация в социалните мрежи, застрашаваща човешки животи". Това се казва в изявление на международната гражданска организация Avaaz (което означава глас на различни езици), създадена през 2007 г. заради теми като глобалното затопляне и изменение на климата, правата на човека, правата на животните, корупция, бедност и конфликти по целия свят.

Като пример за инфодемия организацията дава "анонимните истории, които твърдят, че кокаинът може да бъде лекарство за вируса, или пък че Covid-19 е разработен като биологично оръжие от Китай или САЩ". Те обаче са се разпространили онлайн по-бързо от самия вирус, макар повечето от компаниите собственици на социални мрежи и платформи вече да трият съдържание с фалшиви новини и позволяват на Световната здравна организация да пуска безплатна реклама.

"Но цунамито на невярно и подвеждащо съдържание за коронавируса не е изолирано огнище на дезинформация, а част от глобална чума. Във Фейсбук видяхме твърдения, че хлорният диоксид помага на хора, страдащи от аутизъм и рак; че милиони американци са се "заразили" с рак от вирус чрез ваксината за полиомиелит, както и че Синдромът на дефицита на вниманието и хиперактивност при децата се получава от ваксина и е умишлен продукт на "големите фармацевтични компании". Списъкът с конспиративни теории е дълъг", пише организацията.

Тя отбелязва, че насърчаването на фалшиви новини чрез споделянето - например че ваксините не са ефективни срещу болести, или сериозното наплашване на хората, е от огромно значение. Като пример дава как публикация за това че джинджифилът е 10 000 пъти по-ефективен за лечение на рак, отколкото химиотерапията, е харесана, споделена и коментирана повече от 30 хиляди пъти.

Avaaz призовава собствениците на интернет-базирани медии и социални мрежи за незабавни действия, за да се спре потока на дезинформация в здравеопазването, за да се овладее кризата в общественото здраве, която той предизвика.

"Защото ние сме тези, които работим в болниците за обществено здраве по целия свят, всички сме твърде добре запознати с реалните въздействия на тази инфодемия. Ние сме тези, които лекуват малките деца, хоспитализирани с морбили - напълно изчезнало някога заболяване, което сега се разпространява все по-бързо благодарение на анти-ваксърската пропаганда", посочва се в изявлението.

Според организацията социалните платформи трябва да започнат да обръщат специално внимание на постове с дезинформация за здравето на хората и да предупреждават всеки  видял това съдържание. Така всички станали жертва на фалшиви новини ще могат да маркират, но и да свалят лъжливи публикации.

"Платформите трябва да преразгледат алгоритмите, които решават какво виждат хората и какви постове и реклами им се предагат. Това означава лъжливи постове, както и фалшиви новини вместо да се публикуват повече по групите, да се показват значително по-малко. А каналите с фалшиви публикации, които продължат да лъжат потребителите си, да бъдат премахнати изобщо от алгоритмите, които препоръчват съдържание. Понастоящем тези алгоритми дават приоритет на поддържането на потребителите онлайн над опазването на здравето им и това в крайна сметка намалява благосъстоянието на човечеството", смятат още от Avaaz.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?