Лекари настояват НЗОК да финансира адекватно лечението на рак на гърдата

Фондът да поеме предварителната диагностика и гръдните импланти на пациентките, настсояват специалисти

Лекари настояват НЗОК да финансира адекватно лечението на рак на гърдата

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да започне да финансира адекватно диагностиката и оперативното лечение на рака на гърдата, така че пациентките да получават най-подходящото и щадящо лечение за тях. За това настояха лекари от фондация “Експерти срещу рака“, които искат в месеца за борба със заболяването – октомври - да насочат вниманието върху проблемите, с които се сблъскват в лечението на пациентите си.

С рак на гърдата у нас се диагностицират около 4000 жени годишно. Възможностите на съвременната медицина позволяват при правилна диагностика да се назначи възможно най-щадящо лечение за тях, при което гърдата им да бъде запазена, в определени случаи да им бъде спестена и последващата лъчетерапия.

Клиничните пътеки, по които НЗОК финансира лечението обаче, изостават с десетилетие от съвременните реалности в медицината.

Затова лекарите настояват НЗОК да финансира първоначалната диагностика, с която се определя вида рак и съответно най-подходящото лечение, както и да поеме стойността на гръдните импланти, така както плаща други медицински консумативи като стави и стентове.

Специалистите настояват да се финансира и сравнително новия у нас, но изключително щадящ метод на интраоперативна лъчетерапия, при който подходящите пациентки се подлагат на облъчване еднократно по време на самата операция, с което терапията им приключва. Заради това, че сега болниците не получават финансиране от НЗОК за него, част от апаратите стоят неизползваеми.

Задължителна биопсия преди операция

Лекарите настояват операцията на пациентки с рак на гърдата задължително да бъде предхождана от биопсия на тумора. Сега предварителната биопсия не е задължителна и се допуска да се направи спешно хистологично изследване по време на операцията и въз основа на него да се прецени в какъв обем да е оперативната дейност – например дали да бъде премахната гърдата напълно. Според специалистите при предварителната биопсия диагностиката е по-прецизна и позволява по-добър избор на подходящото за конкретния пациент лечение.

“Ракът на гърдата е поне шест подтипа, които протичат по различен начин при различните възрастови категории. Начините на лечение се определят според отделния тип рак. В България рядко се случва, и затова обръщаме внимание и искаме нещо, което в света се е наложило повече от 10 години – преди да се оперира пациент с рак, да са направи биопсия и да се изследва биологията на тумора“, каза д-р Росица Кръстева, онколог и началник на Онкологичен център “УниХоспитал“. Тя посочи, че на всеки едни тумор, който се вижда по време на образно изследавне, трябва да бъде направена биопсия, за да се реши при конкретния пациент кое е най-правилното лечение. Например при някои пациенти може изобщо да не се стигне до операция или отстраняване на цялата гърда.

“В днешно време, на прага на 2020 г. е абсолютно немислимо една жена да ляга на операционната маса и да не знае дали ще се събуди с гърда или не. След като всички диагностични методи позволяват вече на специалистите да направят една качествена, правилна, пълна диагностика и тази жена предварително да е запозната, да е наясно, да е подготвена физически, психически – както тя, така и нейните близки - за една евентуална драстична промяна“, коментира водещата Нана Гладуиш, основател на фондация “Една от 8“, чиято дейност е насочена към проблемите на жените с рак на гърдата.

Ръст в цените на пътеките и поемане на изплантите

Д-р Красимир Шопов, хирург в Клиниката по хирургия към Александровска болница заяви, че специалистите предлагат клиничната пътека за оперативното лечение на рак на гърдата да бъде разделена на две части. Те искат пътеката за диагностика, която да включва биопсията на тумора и изследването на хормоналните рецептори, да струва 800 лева, а цената на оперативната пътека да се повиши от 1300 лева на 2000 лева.

Отделно от това специалистите настояват НЗОК да плаща по 1000 лева за гръден имплант за жените с изцяло или частично отстранена гърда, а цената на реконструктивната пътека да е 1890 лева.

Сега както имплантите, така и изследванията се поемат от пациентите. Биопсията на гърда в момента се заплаща по 17 лв. в доболничната помощ, а хормоналните изследвания струват около 200 лв.

Другото предложение е към цената на оперативната пътека от 1300 лева да се добавят още 2700 лева когато се прилага интраоперативна лъчетерапия. По думите на лекарите чрез нея на практика се пести от последваща лъчетерапия и по-добре да се плаща за съвремения метод при пациентките, за които той е подходящ.

Според д-р Шопов обсъждания ръст от 15% в цените на клиничните пътеки за догодина няма да е достатъчен, за да отговори на поставените искания.

Лекарите ще представят предложенията си на НЗОК и Българския лекарски съюз, за да може те евентуално да бъдат взети предвид в преговорите по следващия рамков договор. Предложенията се подкрепят от близо 50 хирурзи на млечната жлеза.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?