Лекари очакват поредна година с рекордно ниска раждаемост

Специалисти очакват и през тази година да бъде отчетена рекордно ниска раждаемост, като родените досега бебета са по-малко спрямо същия период на миналата година, която беше изключително неблагоприятна в това отношение.

Заместник-директорът на една от големите столични акушеро-гинекологични болници “Света София“ д-р Валентина Григорова прогнозира, че през тази година раждаемостта ще е рекордно ниска и даде пример, че родените там бебета са със 100 по-малко спрямо същия период на миналата година. Тя съобщи, че през 2008 година новородените в същата болница са били 4204, а през 2012 година – 3358.

Спадът в раждаемостта обаче не е изолиран случай само в тази столична болница. Справка в онлайн регистъра на ражданията показва, че до момента са се родили по-малко бебета спрямо същия период на миналата година във всички големи градове на страната.

В София досега са се родили 5 850 бебета, докато през същия период на миналата година са били 6215 или с 365 деца повече. В Пловдив родените досега деца са 2738, с около 200 по-малко спрямо миналата година. Във Варна родените досега бебета са 1835, също с около 200 по-малко спрямо миналата година. В Бургас са се родили 1298 бебета досега, с около 100 по-малко спрямо същия период на миналата година.

По-малко са родените през тази година бебета и в Стара Загора, Плевен, Сливен, Русе, Благоевград, Добрич, Пазарджик, Кърджали, Шумен, Враца, Видин и др.

През миналата година в страната са се родили общо 62 000 бебета, което беше отчетено като негативен рекорд, недостиган дори в най-тежки кризисни години. За сравнение през 2011 година новородените са били 71 000, а през кризисната 1997 година - 64 000.

Специалистите отчетоха и една положителна тенденция – увеличаващ се брой майки, които кърмят бебетата си. Лекарите са единодушни, че кърменето е най-добрата храна за новородените деца.

По време на кампанията “Месец на кърменето“ лекциите в болницата са посетили 300 жени, които са получили съвети от специалистите. Директорът на болницата д-р Иван Костов посочи, че в първите 6 месеца след раждането си бебето почти няма имунитет, а кърмата спомага той да се изгради. “Доказано е, че жените, които кърмят децата си, по-рядко страдат от рак на млечната жлеза, съобщи д-р Евгени Василев, специалист в мамологична клиника на болницата.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?