Лекари от столичната онкоболница отново излязоха на протест

Лекарите и сестрите от столичната специализирана болница по онкология и в понеделник излязоха на протест срещу промените в ръководството, спуснати от здравното министерство. През миналата седмица стана ясно, че в управата на болницата се връща бившият директор на лечебното заведение Петранка Троянова, която беше махната преди години след протести и съмнения за злоупотреби.

Според протестиращите лекари в болницата се прави политическа чистка. Според тях болницата се е справяла много добре до този момент и причината за смяната на съвета на директорите очевидно няма нищо общо с подобряване дейността и икономическото състояние на лечебното заведение.

 Директорът на болницата доц. д-р Здравка Валерианова обясни пред журналисти, че не се притеснява от проверка на дейността на болницата, която беше обявена в петък от здравния министър Таня Андреева в отговор на протестите.

”През последните години дружеството не е на загуба, то е на печалба, имаме пациенти. Аз не виждам какви нарушения може да има, по-скоро някакви интереси за това, че някой иска да се връща в това лечебно заведение”, коментира още Валерианова.

Тя каза, че се надява проверката да установи действителното състояние на лечебното заведение, да посочи дали има проблеми, какви са те и дали тези проблеми са фатални за управлението.

”В сегашното състояние на здравеопазването и онкологията едва ли има лечебно заведение, където нещата да са цветущи и всичко да е наред. Важно е обаче какви нарушения ще бъдат констатирани, дали ще има такива и се надявам проверката да бъде обективна, а не преднамерена”, посочи Валерианова.

“В сравнение с миналата 2012 година за петмесечието, имаме разлика над 250 хиляди лева недофинансиране на болницата. Три години подред болницата е била на печалба и не сме имали просрочени задължения. Сумите съответно са 723 хиляди лева печалба за 2010 година, 1 милион и 481 хиляди лева за 2011година и 357 хиляди лева за 2012 година“, каза Валерианова.

“Линейният ускорител в болницата се поврежда често и това се дължи на факта, че през него минават средно по 90 човека на ден - при норма 50-60. Ако се погледне статистически, колко пациенти минават през линейните ускорители в България, ще се окаже, че за цялата територия на страната не са минали толкова болни, колкото тук“, посочи още Валерианова.

Споделяне
Още по темата
Още от България

Кой да замени Борисов като премиер на кабинет в рамките на този мандат?