Лекари от столичната онкоболница отново излязоха на протест

Лекарите и сестрите от столичната специализирана болница по онкология и в понеделник излязоха на протест срещу промените в ръководството, спуснати от здравното министерство. През миналата седмица стана ясно, че в управата на болницата се връща бившият директор на лечебното заведение Петранка Троянова, която беше махната преди години след протести и съмнения за злоупотреби.

Според протестиращите лекари в болницата се прави политическа чистка. Според тях болницата се е справяла много добре до този момент и причината за смяната на съвета на директорите очевидно няма нищо общо с подобряване дейността и икономическото състояние на лечебното заведение.

 Директорът на болницата доц. д-р Здравка Валерианова обясни пред журналисти, че не се притеснява от проверка на дейността на болницата, която беше обявена в петък от здравния министър Таня Андреева в отговор на протестите.

”През последните години дружеството не е на загуба, то е на печалба, имаме пациенти. Аз не виждам какви нарушения може да има, по-скоро някакви интереси за това, че някой иска да се връща в това лечебно заведение”, коментира още Валерианова.

Тя каза, че се надява проверката да установи действителното състояние на лечебното заведение, да посочи дали има проблеми, какви са те и дали тези проблеми са фатални за управлението.

”В сегашното състояние на здравеопазването и онкологията едва ли има лечебно заведение, където нещата да са цветущи и всичко да е наред. Важно е обаче какви нарушения ще бъдат констатирани, дали ще има такива и се надявам проверката да бъде обективна, а не преднамерена”, посочи Валерианова.

“В сравнение с миналата 2012 година за петмесечието, имаме разлика над 250 хиляди лева недофинансиране на болницата. Три години подред болницата е била на печалба и не сме имали просрочени задължения. Сумите съответно са 723 хиляди лева печалба за 2010 година, 1 милион и 481 хиляди лева за 2011година и 357 хиляди лева за 2012 година“, каза Валерианова.

“Линейният ускорител в болницата се поврежда често и това се дължи на факта, че през него минават средно по 90 човека на ден - при норма 50-60. Ако се погледне статистически, колко пациенти минават през линейните ускорители в България, ще се окаже, че за цялата територия на страната не са минали толкова болни, колкото тук“, посочи още Валерианова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?