Лекари от ТЕЛК бяха осъдени на три години условно за корупция

Лекари от ТЕЛК бяха осъдени на три години условно за корупция

Специализираният наказателен съд осъди на по три години затвор условно тримата членове и секретаря на лекарската комисия по трудова медицина (ТЕЛК) в болницата "Проф. Д-р Стоян Киркович" в Стара Загора, съобщи специализираната прокуратура.

Съдът е наложил на подсъдимите глоби от 4000 до 5 000 лева, както и лишаване от право да заемат държавна длъжност в органите на медицинската експертиза за срок от 5 години. На секретаря на комисията е наложена глоба от 3000 лева.

Четиримата осъдени бяха предадени на съд през март 2016 г. за това, че са участвали в организирана престъпна група за подкупи. Те са обвинение, че са приели облаги в размер на 4950 лева и 50 евро от 22 лица, за да им издадат експертни решения на ТЕЛК за над 50 на сто трайно намалена работоспособност.

Подсъдимите по делото са осъдени да заплатят солидарно придобитите в резултат на престъпните деяния суми по сметка на държавата.

В хода на делото са изготвени 64 медицински експертизи на освидетелствани лица, получили завишен процент на инвалидност. За някои от тях става ясно, че те не страдат от заболявания, налагащи определяне на нетрудоспособност, се разбира от съобщението на прокуратурата.

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване пред Специализирания апелативен наказателен съд.

Споделяне

Още от България