Лекари от ТЕЛК трябва да връщат 56 000 лв. за неверни решения през тази година

Лекари от ТЕЛК трябва да връщат 56 000 лв. за неверни решения през тази година

За миналата година са установени 25 случая на неверни ТЕЛК решения, а до края на септември тази година те са 39. Средствата за отпуснати инвалидни пенсии, които трябва да възстановят лекарите, са 56 хиляди лева. Това съобщи управителят на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов  в понеделник пред БНР. Изискването лекарите от ТЕЛК да връщат пари при отмяна на техни решения, за пореден път през миналата седмица стана повод за заплахи на медици, че ще напуснат системата.

“Когато лекарите в ТЕЛК са издали актове, които не са правомерни, тоест това е установено чрез решение на НЕЛК или на съответния административен съд, едва тогава и само в този случай на лекарите се налага такава санкция от експертните комисии към НОИ, и те, естествено, трябва да възстановят сумата, която е надвзета или с която е ощетено държавното обществено осигуряване“, обясни Иванов.
 
Миналата седмица след среща с зам.-здравния министър Бойко Пенков лекарите от ТЕЛК-Пловдив се отказаха да подават оставки и бяха уверени, че правителството напредва с реформата на медицинската експертиза на трудоспособността. Пенков съобщи, че работните групи финализират текстовете по новия модел на трудово-медицинската експертиза, като очакванията са той да заработи още през 2018 г.

“Тези промени ще облекчат и хората, и лекарите. Ще им бъде осигурено спокойствие, едните да се грижат за здравето си, а другите да се чувстват оценени и защитени“, увери лекарите д-р Пенков.

Споделяне

Още по темата

Още от България