Лекари от Варна извършиха алогенна трансплантация на момче с остра левкемия

Лекари от Варна извършиха алогенна трансплантация на момче с остра левкемия

Лекари от университетската болница “Света Марина“ във Варна извършиха алогенна костно-мозъчна трансплантация на 17 годишно момче с много рядка и трудно лечима форма на левкемия, а донор е братът на детето.

През декември 2016г. пациентът е диагностициран в Клиниката по детска клинична хематология и онкология на УМБАЛ “Св. Марина”.  Предприетата химиотерапия води до ремисия още на първия месец от началото на лечението и момчето е в много добро състояние в продължение на 16 месеца.

В края на този период обаче е регистриран рецидив, за който единствената алтернатива за лечение е провеждането на алогенна (донорна) трансплантация. При алогенната трансплантация се взимат стволови клетки от близки на болния или хора, с които няма родниска възраст, но е налице съвместимост.

От болницата съобщиха, че трансплантацията е осъществена успешно с напълно съвместими хематопоетични стволови клетки, добити от брата на пациента и в момента момчето се възстановява в Клиниката по детска хематология и онкология под контрола и грижите на медицинските специалисти.

От юни 2015 г. до септември 2018 г. в отделението по трансплантации в УМБАЛ “Св. Марина“ – Варна са извършени 71 автоложни и алогенни трансплантации на хематопоетични стволови клетки на възрастни и на деца.

“Ако тези пациенти бяха потърсили помощ в чуждестранни клиники, това би струвало на държавата повече от 15 милиона лева, а лечението им във Варна е струвало около 3 млн. лв.  С тази си дейност варненската университетска болница е спестила на държавата над 12 милиона лева“, заявиха от лечебното заведение.

Единственото отделение по трансплантации в Източна България отваря врати в края на 2014 г. в УМБАЛ “Св. Марина“ – Варна, като по този начин високотехнологичната болница поставя началото на една нова дейност – извършване на автоложни и алогенни трансплантации на хематопоетични стволови клетки при възрастни и деца. Първата автоложна трансплантация е извършена през юни 2015 г., а първата алогенна – през август 2017 г., като най-малкият пациент е на 6 г., а най-възрастният – на 67 г. 

Споделяне

Още по темата

Още от България