Лекари от ВМА и "Пирогов” оперираха дете с рядък рак на черния дроб

Лекари от ВМА и "Пирогов” оперираха дете с рядък рак на черния дроб

Смесен екип от хирурзи и анестезиолози на Военномедицинска академия (ВМА) и "Пирогов”, ръководен от проф. д-р Никола Владов, направи уникална операция на дете с рядък рак на черния дроб. Момиченцето е едва на 1 година и 2 месеца и се бори с диагнозата хепатобластом.

Преди 3-часовата операция във ВМА детето е преминало продължителна химиотерапия, за да се редуцира обема на тумора.

"Операцията премина успешно, туморът бе отстранен. Детето е добре, възстановява се”, разкри проф. Владов. Досега толкова малки деца с подобни тумори са се оперирали единствено в чужбина, каза началникът на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на ВМА.

В операционната, заедно с проф. Владов, бяха доц. д-р Васил Михайлов, както и екип детски хирурзи, водени от д-р Цветко Георгиев, завеждащ Отделението по хирургия на новороденото и вродените малформации в "Пирогов”.

Начело на смесения екип анестезиолози пък застанаха началникът на Клиниката по интензивно лечение във ВМА проф. д-р Евелина Одисеева и доц. Румяна Андонова, която ръководи Клиниката по детска анестезиология и реанимация в "Пирогов”.

Операцията на детето е поредният добър пример за отличното сътрудничество между ВМА и "Пирогов”. През януари 10-годишно момче – отново с рядък тумор, получи шанс след като бе оперирано от екипите на проф. Никола Владов и доц. Христо Шивачев.  

Споделяне

Още по темата

Още от България