Лекари отговарят на Андрей Райчев: Крадем от собственото си време в полза на пациентите

Лекари отговарят на Андрей Райчев: Крадем от собственото си време в полза на пациентите

Изказването на социолога Андрей Райчев, че “лекари крадат повече от циганите в тая държава“ предизвика гневни реакции от страна на лекарското съсловие, което излезе във вторник с поредица остри декларации срещу изявата му.

Преди ден Райчев заяви пред Нова телевизия в коментар по темета за корупцията: ”Ще ме извините, но лекарите влачат... отвлачват - не всички... Но тези лекари, които влачат, отвлачват или крадат повече от циганите в тая държава! Не се шегувам. Ако сметнете в пари, ще видите".

Първо с осъдителна декларация излезе Столичната колегия на Българския лекарски съюз (БЛС), която изрази възмущението си пред ръководството на съсловната организация, а по-късно във вторник изказването на Райчев бе заклеймено и от БЛС.

“Българските лекари наистина крадат, но от собственото си време, което подаряват на пациентите си, крадат от съня си, “отвлачват“ присъствието си от празниците и от възможността да бъдат с близките си, за да се грижат за здравето и благосъстоянието на пациентите“, се посочва в в декларацията на БЛС.

Оттам припомнят, че от години апелират към всички, да не “хвърлят“ обвинения и да не слагат под общ знаменател представителите на лекарката гилдия, приписвайки им характеристики на крадци и измамници.

БЛС поиска от социолога факти за кражби в сектора

“БЛС е категоричен, че подобни хвърлени в пространството обвинения, уронват авторитета на всички заети в здравеопазването, излишно нагнетяват напрежението в сектора и влошават отношенията между лекар и пациент. Коментари, които безпочвено са казани и не са подкрепени от доказателствена фактология, не постигат нищо друго, освен пораждане на недоверие и агресия към съсловието, което е в ущърб на всички хора, лекари и пациенти“, заявяват от организацията.

“Лекарският съюз настоява, след като г-н Райчев си позволява публично да злепоставя медицинското съсловие, аналогично да посочи, какви са данните му за кражби в сектора, кои представители на гилдията визира и да предостави всички доказателства на прокуратурата, за да се спрат спекулациите, които отъждествяват всички лекари с крадци, а казуса да бъде разрешен“, заявиха от БЛС.

Според съсловната организация неефективността на здравната система се дължи не на лекарите, които са посветили житейския си път на спасяването и опазването на живота на хората, а на недостатъчното финансиране на системата, на тежките условия, в които работят лекарите и липсата на остойностяване на медицинския труд, за което БЛС говори от години наред.

“БЛС апелира към всички, веднъж за винаги да осъзнаят важността на медиците в социума и да се стремят не към пораждане на негативизъм към съсловието, а към подкрепа, която да има градивен характер за цялото общество, която да дава стимули за работа и усъвършенстване в професията, така че всички заедно да създадем предпоставки за качествено и ефективно здравеопазване“, заявиха оттам.

Столичните лекари: Не заслужаваме подобни клевети

По-рано с декларация излезе и Столичната колегия на БЛС.

“Лекарите от Столичната лекарска колегия намираме за абсолютно недопустимо подобно изказване и набеждаване. Да казваш, че онзи, който помага в най-деликатните, най-трудните и най-отговорните моменти – когато се спасява живот, когато се появява живот и когато здравето трябва да се подобри, “краде” и “отвлачва” повече от всеки в държавата, е израз на грубо незачитане и неуважение към денонощните грижи за пациентите, към ежедневното себеразвиетие, което правят всеки лекар и всеки работещ в сферата на здравната система“, се казва в декларацията.

“Напомняме, че да си лекар е призвание, което изисква много от теб към другите. Само който е дежурил денонощно, който е извършвал животоспасяваща операция, който е бдял край пациентското легло, знае какво е да посветиш живота си на другите. Ето защо категорично не сме съгласни с подобни квалификации срещу нас и нашите колеги. Нашето съсловие НЕ заслужава подобни клевети и осъждащи оценки“, допълват столичните лекари.

Лекар: Не слагайте под общ знаменател цели съсловия и етноси

Отворено писмо до социолога и медиите бе изпратено и от д-р Георги Тодоров, който е член на Контролната комисия на Лекарския съюз.

“От години слушаме анализите ви и поучителните ви речи от всички медии – и електронни, и печатни, и в интернет. Поведението ви на познавач на процесите и изявите ви по-скоро на народопсихолог, отколкото на социолог, нерядко преминават границите на добрия тон към цели обществени прослойки и даже етноси. В предаването на Нова телевизия „Здравей България“, обаче, според мен, преминахте всички граници на търпимост“, заявява Тодоров.

По думите му сравнението на професионална прослойка с предполагаемо престъпно поведение на един етнос за мислещите хора би следвало да значи, че “нашите колеги от цигански произход са най-крадливите в съсловието – имат и двата признака за “отвлачване“: и са лекари, и са цигани“

“Ако имате каквито и да е данни за престъпно поведение, според конституцията на нашата страна следва да ги предадете в прокуратурата. Ако нямате, не подвеждайте под общ знаменател цял етнос, съсловие или когото и да било“, призовава д-р Тодоров.

“Уважението се гради с години, вие може да сте го изградили и поради това да обикаляте студията, в каквото и да е качество припознато у вас от медиите. Тази седмица загубихте много от това. Дано да го осъзнавате, а дотогава, около 30 000 лекари би следвало да получат вашето опровержение. Дължите подобно и на съгражданите си от етноса, обявен в масово практикуване на престъпно живеене“, заявява Тодоров. 

  

Споделяне

Още по темата

Още от България