Лекари посрещнаха министъра с протести и недоверие

Лекари от болничната и доболничната помощ в цялата страна излязоха в сряда в Деня на здравето на протест. Недоволството на лекарите е срещу неритмичните плащания от страна на здравната каса, дискриминацията и тенденциозното отношение към по-малките лечебни заведения и липсата на решителни действия за реформиране на системата от страна на правителството. По ирония на съдбата лекарският протест, който беше планиран преди повече от месец за този ден, съвпадна с предложението на кабинета за нов здравен министър – Анна-Мария Борисова.

В часовете след нейното представяне от колеги на Борисова се появиха противоречиви коментари – от това, че е блестящ професионалист и енергична личност до това, че е лош администратор. Кандидатурата ѝ обаче беше посрещната с открито недоверие от най-голямата лекарска колегия – софийската.

"Не знам какво може да направи една жена министър, която няма никакъв опит в това отношение", заяви председателят на столичната колегия д-р Методи Маджаров. “Новият министър на здравеопазването може да има много добри качества, но ние не го познаваме“, каза той и допълни, че първите стъпки на Борисова ще покажат дали действително може да се справи с проблемите в здравния сектор. Според него един министър трябва да намери подходящите експерти, ако иска да си свърши работата, и тези експерти не са в политическите среди, а са в Лекарския съюз.

"В тази несигурност не може да се работи. Ако в София е по-спокойно, то е защото ние тук нямаме общински болници, които са заплашени от затваряне. Ако реформата продължи така, ще има ефективен протест", посочи Маджаров.

Резерви изрази и председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов. “Това, което ме притеснява, е, че беше представена като недиалогична и некомуникативна“, посочи той. Райчинов каза, че тя е "доста неизвестна". "Не я познавам, нямам лични впечатления, нямам и впечатления какво и колко може", заяви председателят на БЛС.

В същото време премиерът Бойко Борисов изрази съмнения, че лекарите са "подведени" да протестират, и обвърза възстановяването на ритмичните плащания в болниците със събирането на държавните “вересии “, макар че здравната система се финансира от здравните вноски на гражданите.

Лекарски заплати се бавят с месеци или са намалени

В болниците в десетки градове бяха спрени плановите приеми и операции, лекари излязоха пред лечебните заведения или поставиха лентички на реверите си в знак на символичен протест. Солидарност към протестите изразиха и работещите в спешната помощ. Подкрепата си дадоха и синдикалните организации в здравеопазването.

Шефове на болници разказаха как са принудени да съкращават заплати и как подчинените им не са получавали заплати с месеци. Неразплатените от Здравната каса дейности за повече от 40 000 лв. са довели до намаление на заплатите във видинската болница "Св. Петка", където лекарите излязоха на протест в сряда. В 10 часа болницата остана само с дежурен персонал. Лекарите от болницата в Харманли пък не са получавали заплати вече трети месец заради забавените плащания. Протестното шествие на медицинските работници от харманлийската болница премина по централните улици на града.

На протеста пред хирургическия блок на болницата в Русе лекарите се събраха с гербери в ръка. В Карнобат протестът премина под мотото да се запази болницата в града. Към лекарския протест се присъединиха и граждани от общините Карнобат и Сунгурларе. Над 50 медицински сестри и санитари са съкратени през последните няколко месеца от болницата в Карнобат. Заради по-малкия брой клинични пътеки, по които работи болницата. Съкратените са една трета от персонала на лечебното заведение.

От 58 клинични пътеки, по които е работила болницата в Карнобат миналата година, тази година те са намалели на 22. Директорът на болницата д-р Красимир Маринов обясни, че хирургичното и акушеро-гинекологичното отделение нямат сключени договори по клинични пътеки и, ако тези отделения бъдат закрити, цялата болница ще спре да съществува.

Работещите в многопрофилната болница в Каварна пък почистваха от 10 до 11 часа двора на здравното заведение. “Три са конкретните поводи за протестните ни действия, обясни временно управляващият болницата д-р Живко Жеков. Първо, делегираните бюджети, въведени от началото на годината, второ - изискването на НЗОК за двама специалисти по дадена клинична пътека и третото - начинът, по който се извършват проверките на касата в болниците“, обясни Жеков.

Борисов: Плащанията ще се бавят докато държавата не си прибере вересиите

На фона на тези оплаквания обаче премиерът Бойко Борисов избра да посети болницата в Кюстендил, където протести нямаше. "Това, което виждам, е че докторите си работят", отбеляза той. По думите му на места докторите са “подтиквани“ да протестират, в което той съзира желание да се "извиват ръцете" в момент, в който всички виждат, че “парите в държавата са изхарчени по безобразен начин“.

"Плащанията към болниците ще са неритмични, докато се съберат вересиите, трупани от държавата в продължение на 20 години", каза Борисов. В деня на лекарския протест отново не се намери никой да обясни какво се случва със събираните от здравни вноски средства и на какво се дължи недостигът в системата на здравеопазването.

Премиерът пожела на всички лекари да са живи и здрави и да не се подвеждат, тъй като всичко, което държавата има като финансови средства, се дава и здравната реформа ще продължи, като някой ще бъдат недоволни от това, което се случва.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?