Лекари предложиха спешните случаи в София да се карат само в пет болници

Линейките да карат спешните случаи само в избрани столични болници са предложили болнични директори на среща със здравния министър. Директорът на бившата окръжна болница “Света Анна“ Димитър Димитров, който е и председател на Асоциацията на работодателите в здравеопазването, съобщи след срещата, че София трябва да се районира и спешна помощ да се оказва в пет лечебни заведения, а не както досега - в 41.

Не е ясно с какво подобна идея ще помогне и промени сегашната ситуация, тъй като и в момента тежките случаи в столицата се поемат от горе-долу пет болници и дори и други лечебни заведения да поемат пациенти по спешност, броят им е незначителен. Болниците, които поемат тежките случаи, в момента са “Пирогов“, ВМА, Царица Йоанна -ИСУЛ, “Света Анна“ и “Света Екатерина“ - за хората с кардиологични проблеми. От частните болници “Токуда“ и “Софиямед“ приемат най-много спешни пациенти, но притока към тях е далеч по-малък.

И сега има яснота кои случаи в коя болница трябва да бъдат откарани. При огнестрелни рани, например, пациентите най-често постъпват в “Пирогов“ и ВМА, при изгаряния – в “Пирогов“, а за кардиологичните болници беше въведен месечен график в коя болница да бъдат обслужвани пациентите.

Димитров коментира, че в момента имало болници, които приемали само по един спешен пациент месечно и по думите му тези болни трябвало да бъдат карани в големите болници, които са с трето ниво на компетентност, имат голям брой екипи по различни специалности и могат да окажат по-качествено обслужване.

Идеята е градът да бъде райониран, каквато била европейската и световна практика.

На срещата с министъра е обсъдена и връзката между тел. 112 и Бърза помощ, където все още има напрежение заради неправилно предаване на сигнали.

Относно финансирането на болниците Димитров съобщи, че и след последните промени лечебните заведения продължават да са недофинансирани.

Има идея методиката, по която НЗОК ще плаща през следващата година, да бъде разработена съвместно с Лекарския съюз, работодателите в здравеопазването, НЗОК и Министерството на здравеопазването. Идеята е касата да плаща на болниците за всеки реално преминал болен, както беше допреди няколко години, а не чрез спуснати бюджети и надлимитната дейност да се заплаща по изключение.

Споделяне

Още от България