Лекари препоръчват да не се опитваме да потискаме кихането си

Лекари препоръчват да не се опитваме да потискаме кихането си

Изкушавате да се спрете напиращо мощно кихане? По-добре недейте, препоръчват британски експерти, сблъскали се с необичайни сериозни последствия от опит за потискане на рефлекса, съобщават Асошиейтед прес и в. "Дейли експрес".

 

Препоръката идва от медици от университета на Лестър описали в "Бритиш медикъл джърнъл" случая на здрав 34-годишен неназован мъж, който е бил приет по спешност в местна болница с оплаквания от затруднени говор и преглъщане и "пукащо" усещане в отеклата шия. Пациентът е споделил, че проблемите му са започнали, след като е затиснал двете си ноздри и е запушил устата си, опитвайки се да предотврати напиращо кихане.

 

След като първоначално са заподозрели инфекция и произтичащи от нея усложнения и са му предписали антибиотици, в крайна сметка специалистите са установили, че мъжът е получил разкъсване на ларинкса. Заради състоянието си пациентът е прекарал една седмица в болница.

 

"Когато човек киха, въздухът излиза с над 240 километра в час. Ако задържите цялото това налягане, можете да си причините сериозни увреждания. Заради "уловения" в тялото въздух дори можете да заприличате на човечето на Мишлен", обяснява лондонски специалист по УГН в придружаващ публикацията коментар.

 

Помолен да коментира казуса, хирургът д-р Цзъ Ян Цзян от университета на Тексас, САЩ, е споделил, че е ставал свидетел на един до два случая годишно, свързани с потиснато кихане, определяйки ги като "изключително редки". Експертът допълва, че е необичайно единично потиснато кихане да причини травма, сравнима с тази от огнестрелна рана в областта на шията.

 

Сред потенциалните проблеми от задържането на въздух в тялото е белодробен колапс.

 

"Смисълът на кихането е да "изкара" нещо от тялото, например вируси или бактерии. Ако потиснете рефлекса, те могат да се озоват на погрешно място", обяснява д-р Цзян.

 

Английският пациент се е възстановил напълно и е получил препоръката да избягва в бъдеще да "стиска" носа си, когато му се докиха.

 

"Най-безопасното нещо, макар и социално неприемливо, е да дадете воля на кихането. Най-добре е да го правите в кърпичка", препоръчват специалистите.

Споделяне

Още от Свят