Лекари съдят Столична община заради вдигнат наем

Лекари съдят Столична община заради вдигнат наем
Над 400 общопрактикуващи лекари са завели колективен иск срещу решението на Столичния общински съвет (СОС)за увеличаване на наемите на ползваните от тях кабинети в поликлиниките и по случая е заведено дело в Софийския градски съд. Това съобщи в петък пред журналисти д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

С решение на СОС от 27 юли 2006 г. наемът на лекарските кабинети скочи от 8  ст./кв. м на 4,80 лв., което според адвокатите на сдружението е неправомерно определена цена.

Старата наемна цена наистина е ниска и ние искаме да се определи приемлива за плащане цена, заявяват столичните лекари. Според тях обаче новата цена е определена от Столичния медицински холдинг по неясни методологии, като в наемите са включени и общите части.

Никой не знае кои са тези общи части, отбелязват медиците.Те настояват всеки кабинет да си има топломер, електромер и водомер, но от холдинга отказвали с обяснението, че така щяло да се затрудни отчитането на консумираните ток, вода и парно.

Предлаганите от холдинга нови договори противоречат на действащото законодателство, каза адвокатът на сдружението Димитър Ганев. Според него холдингът няма право да отдава под наем недвижимо имущество, защото това може да се извършва от лечебното заведение. Освен това приходите от наемни отношения трябва да останат за поликлиниката и да се използват само за лечебна дейност, а не да отиват в сметките на дружеството. По думите на Ганев през 2005 год. раздадените за заплати на работещите в холдинга суми надвишават два пъти приходите му, допълни адвокат Ганев.

Близо 90 на сто от столичните общопрактикуващи лекари работят в кабинети, които са общинска собственост, каза д-р Киров. Според адвокат Ганев няма никакво правно основание лекарите да бъдат принудени да напуснат кабинетите си, ако не подпишат договора с новата наемна цена, докато те имат сключен договор с Националната здравно-осигурителна каса. 

Споделяне

Още от България