Лекари се обявиха в защита на новия стандарт по спешна медицина, който е оспорен в съда

Лекари се обявиха в защита на новия стандарт по спешна медицина, който е оспорен в съда

Спешни медици се обявиха в защита на новия стандарт по спешна медицина, който беше оспорен в съда от лекарски и болнични организации заедно с още 13 други стандарта, сред които тези по акушерство и гинекология, кардиология, урология, педиатрия и др.

Въпреки че самите спешни лекари признават, че нито едно спешно отделение в страната не отговаря на изискванията, заложени в стандарта, те настояват въпросният стандарт да влезе в сила, за да може спешната ни помощ да претърпи чаканата реформа.

Според анкета, направена от Асоциацията на работещите в спешната помощ, всеки трети спешен медик в страната е готов да напусне системата, ако тя не бъде реформирана.

80% от анкетираните пък посочват, че мотивацията им да останат в спешната помощ са именно предстоящите реформи, заложени в стандарта. Една от тях е въвеждането на триаж, който трябва да разпредели пациентите по спешност.

Според спешните медици с делата в съда ще се бламира модернизация на спешната ни помощ.

Националният консултант по спешна медицина проф. Стоян Миланов заяви, че тези, които спират стандарта по спешна медицина, са против лекарите и пациентите.

На обвинението от страна на частните болници, че мерките в стандарта са лобистки, Миланов отговори, че това е лобизъм за адекватна и съвременна спешна помощ.

Медиците са на мнение, че ако стандартът бъде спрян, ще бъдат преустановени както ремонтите на спешните приемни отделения, така и въвеждането на парамедици в системата.

Споделяне

Още от България