Лекари се опасяват, че държавата няма да доплаща пенсионерските прегледи за левче

Лекари се опасяват, че държавата няма да доплаща пенсионерските прегледи за левче

Лични лекари се опасяват, че държавата няма да намери пари, с които да доплаща за прегледите на пенсионери, ако идеята на здравното министерство да намали потребителската им такса на лев от сегашните 2.90 лева се осъществи. Това стана ясно от гостуването на двама представители на бранша в сутрешния блок на бТВ в сряда. Въпреки всичко джипитата няма да връщат пенсионери, дори ако парите за тях се бавят.

 

"Напротив – радваме се, щом в бюджета има толкова средства, че да се поеме разликата", отбеляза Виктор Рановски от Сдружението на общопрактикуващите лекари. Той и колегата му Юлиян Йорданов, зам.-председател на Българския лекарски съюз, повдигнаха обаче въпроса, че дори към момента държавата не изплаща пълния си финансов ангажимент към лекарите. "За групите, освободени от таксата за преглед – деца, студенти, войници, се превеждат само половината, а не пълните вноски", отбелязаха двамата.

 

Рановски предложи да се помисли за повторно обвързване на потребителската такса с минималната работна заплата, а Юлиян Йорданов припомни, че неговата организация е била против още при самото им разделяне.

 

Йорданов определи намаляването на таксата за пенсионери като "скъп популизъм на гърба на работещите в цялото здравеопазване". Според него, вместо да намалява цената на преглед при личния лекар до символичната сума от 1 лев, държавата би могла да вдигне пенсиите на възрастните хора "с по 5 лева", за да могат сами да плащат пълния размер на таксата. "Освен това тази такса не се заплаща само при джипитата, но и в извънболничната помощ, и в болниците, така че ще засегне абсолютно всички, работещи в здравеопазването", посочи той.

 

Йорданов припомни, че България е последна в Европа по средствата от брутния вътрешен продукт, заделяни за здравеопазване, а сега сме на път да застанем на челната позиция по процент на доплащането от държавата за прегледи. Ако потребителската такса падне от 2.90 на 1 лев, това ще означава намаление от 70 процента при средно 50 и по-малко за държавите от ЕС, заяви зам.-председателят на лекарския съюз.

 

"Ролята на таксата е да регулира посещенията", обясниха лекарите. Според тях едно пълно освобождаване на достъпа до здравни услуги за пенсионерите би могло да засегне младите работещи, които не биха имали време да чакат на километрични опашки пред кабинетите.

 

Йорданов зададе въпроса в какво точно се състои това, че здравеопазването е приоритет, както започнаха да се изразяват управляващите около подготовката на бюджет 2014.

 

"Напоследък чувам като че ли много идеи, хвърлени в пространството, които после потъват, изменят се и т.н.", каза още той. Според него това се дължи на липсата на диалог със съсловните организации. Йорданов даде пример с излезлия проект за национална здравна стратегия, който също не бе обсъден предварително нито с лекарския съюз, нито с другите компетентни организации.

Споделяне

Още по темата

Още от България