Лекари се оплакаха от засилените ограничения на НЗОК

Лекари се оплакаха от засилените ограничения на НЗОК

Регулативните стандарти на НЗОК, които миналата година бяха отменени от ВАС, за първото тримесечие на тази година са още по-рестриктивни. Общопрактикуващи лекари и специалисти от цялата страна са получили за първото тримесечие направления и суми за медико-диагностични изследвания, които са равни, дори по-ниски от тези за последното тримесечие на миналата година въпреки по-високия бюджет за 2009 година.

Д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването, където са постъпили оплаквания от лекарите, съобщи пред Mediapool, че ограниченията са усетени от лекари в много градове на страната, сред които София, Благоевград, Кюстендил, Видин и другаде.

В сравнение с 2008 г. за 2009 година средствата, предвидени за специализирана извънболнична помощ, са увеличени от 136 на 155 милиона лева или с 13%, а при медико-диагностичните дейности - съответно от 55 на 62 милиона лева или с 9%. Това означава, че броят на направленията и сумите за медико-диагностични изследвания за първото тримесечие следва да са по-високи с аналогичен процент.

Според Кацаров наложените ограничения не съответстват на увеличения бюджет и идват от коефициентите, на база на които се определят лимитите за лекарите. Той обясни, че от получените от лекарите в началото на март регулативни стандарти става ясно, че коефициентите са по-ниски. В същото време получаването на стандартите едва през март означава, че за 2/3 от периода, за който се отнасят, лекарите са били длъжни да се съобразяват с ограничение, което е неизвестно като размер.

Така, макар че съдът отмени лимитите на НЗОК, в началото на тази година ограниченията не само не са премахнати, но са и увеличени. "Това от една страна може да се дължи на намалели приходи на касата, а не е изключено и да се готви предизборно пускане на повече направления", коментира Кацаров.

Шефът на джипитата: Няма място за притеснения

Според шефа на джипитата обаче няма повод за притеснения. Пред Mediapool председателят на Асоциацията на общопрактикуващите лекари д-р Любомир Киров призна, че регулативните стандарти на НЗОК за първото тримесечие са по-ниски, но заяви, че това не трябва да притеснява колегите му.

"Стандартите за първото тримесечие са предполагаеми и след промените, настъпили от началото на годината, няма как да бъдат точно предвидени. Точни разчети и корекции ще има за второто тримесечие, които ще бъдат направени на базата на данните от януари, февруари и март", посочи Киров.

Той каза, че семейните лекари не трябва да се притесняват, когато изпълняват регулативните стандарти за диспансерни прегледи на пациенти с хронични заболявания и при профилактичните прегледи. "В тези случаи надвишаването на лимитите няма да води до санкции", увери Киров.

По думите му неговите колеги трябва обаче да се съобразяват със стандартите при т. нар. остри състояния. "Става въпрос, например, за случай на кожно заболяване, когато пациентът трябва да бъде изпратен на дерматолог. Или за пациент със счупване, който трябва да отиде на ортопед", поясни Киров. "И в тези случаи обаче има допустими граници на надвишаване на лимитите, така че съобразяването със стандартите не означава автоматично, че на пациента ще бъде отказано направление за преглед при специалист", допълни той.

Според него ограничените регулативни стандарти за първото тримесечие са вид превантивна мярка, с която касата се застрахова.

Въпреки, че през декември миналата година ВАС обяви за нищожни лимитите на НЗОК, от институцията дадоха да се разбере при приемането на бюджета ѝ, че в условията на ограничени средства, регулативните стандарти остават.

Споделяне

Още по темата

Още от България