Лекари в Плевен спасиха с уникална операция мъж със забита пръчка в мозъка

Лекари в Плевен спасиха с уникална операция мъж със забита пръчка в мозъка

Мъж на 57 г. със забита в главата 15-сантиметрова пръчка е спасен по чудо с уникална операция в университетската болница в Плевен. Това съобщи във вторник шефът на клиниката по неврохирургия доц. д-р Йордан Панов, който е ръководил екипа при сложната операция.

Пациентът Трифон претърпял инцидент в дома си в ловешко село преди две седмици – спънал се и паднал върху бамбуковата пръчка, която придържала цветя в двора му.

"Пръчката влиза в медиалния ъгъл на окото, покрай очния нерв тя пробива черепа, плъзга се покрай най-големия кръвоносен съд, хранещ мозъка, минава през слепоочния дял и ствола на мозъка и се забива в малкия мозък. Там са разкъсани големи кръвоносни съдове и кръвоизливът бързо нараства. Кухините на мозъка също се изпълват с кръв. Компютърна томография на главния мозък показа, че пръчката е проникнала 15 см в мозъка", описа ситуацията доц. Панов.

Екипът, ръководен от доц. Панов, асистент д-р Илия Вълков, анестезиолог д-р Любомирова, е извършил успешно двучасова операция,при която пациентът е спасен. След 14 дни той вече вижда с пострадалото око, движи се и се подобрява значително.

Панов определи операцията като "спешна и импровизирана" заради уникалното като вид и степен нараняване, както и по дълбочина на проникване.

По думите му досега специалистите не са имали подобен случай и той ще бъде представен на международна конференция наесен.

Това е второ медицинско чудо за Трифон. Преди 5 години той бил опериран от рак на ларинкса. Онкохирурзите му дали 6 месеца живот. Напук на лошата прогноза, той се въстановил напълно и дори започнал да работи.

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?