Лекари в цялата страна протестираха срещу ограниченията на НЗОК

Под натиск касата премахна рестрикциите за направленията, но не и за болниците

Стотици лекари в страната излязоха на протести в четвъртък срещу новите лимити, наложени от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), които възпрепятстват достъпа до медицинска помощ и пречат на медиците да си вършат работата. Около 200 души се събраха пред централата на НЗОК в столицата, също толкова излязоха и пред районната каса във Варна. Протести имаше още в Плевен, Благоевград, Кюстендил, Монтана, Видин, Ямбол, Сливен, Габрово, Пазарджик, лекарите в Кърджали обявиха символичен протест с лентички на реверите, в Добрич съсловието също протестираше символично.

Още преди да излязат на протест, под натиска на недоволството НЗОК започна да отстъпва от наложените от нея ограничения. Първо тя изплати на лекарите и болниците цялата извършена от тях дейност за януари, а на заседание късно в сряда Надзорният съвет на НЗОК премахна рестриктивната методика за отпускане на направления и разреши на личните лекари и специалистите да надвишават по собствена преценка лимитите си с 10%.

Директорът на НЗОК обаче отказва да отстъпи от методиката за финансиране на болниците, която ограничава лечебните заведения да лекуват фиксиран брой пациенти по всяка клинична пътека. В някои болници вече са изчерпали лимита за операции за цялата година. Засега се предвижда единствено коригиране на бюджетите на някои столични болници, за които бе обяснено, че е допусната грешка.

От лекарското съсловие коментираха, че отстъпката в извънболничната помощ е неуспешен опит за изолиране на личните лекари от протеста. Управителят на Здравната каса Пламен Цеков призна на среща с пловдивски лекари в сряда, че и жена му, която е общопрактикуващ лекар, е недоволна от методиката, и пое ангажимент да поиска нейната отмяна. “Аз с тия 10% си решавах проблема - ми казва от януари насам. Посипвам си главата с пепел за това“, е казал Цеков, цитиран от изданието plovdivonline. В сряда пък Цеков изрази задоволство, че “зимата беше изключително благосклонна към касата“, защото не е имало грип.

“Пламен Цеков не е богоизбран, не той решава кой как и защо да се лекува“, заяви по време на протеста председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Цветан Райчинов.

От касата съобщиха, че Цеков кани протестиращите лекари на среща другата седмица, тъй като днес “участва в дискусия по темата за болничната помощ, организирана от мениджъри на областни болници“. “Тъй като тя ще се проведе извън София, управителят на НЗОК няма да има възможност да участва в организираните от БЛС протестни действия пред НЗОК“, заявиха оттам.

Протестиращите във Варна лекари издигнаха плакати "Цеков вън" и "Цеков – убиец на българското здравеопазване".

“Най-лошото е, че вече повече от 10 години издигаме едни и същи плакати, неразбориите остават, младите лекари заминават, а системата не се променя“, каза хирургът д-р Румен Христов. Той допълни, че НЗОК е монопол, срещу който никой не се бори и в момента.

Според протестиращите лекари всички за застрашени от произвола на касата и затова е редно българите да подкрепят лекарските протести.

Според протестиращите в Кюстендил "е безумие в България да съществуват над 400 болници, които могат да обслужат девет милиона души" и в същото време да има региони в страната, в които няма болнични заведения.

“Принудени сме да излезем на площада заради невъзможността да работим по правилата на медицината“, заяви председателят на Регионалната лекарска колегия в Благоевград д-р Съби Хаджиев.

В Габрово освен исканията за отмяна на методиките на НЗОК протестиращите настояха да се прекрати практиката да се прехвърлят дейности от Министерството на здравеопазването към НЗОК.

Междувременно един от членовете на Надзорния съвет на НЗОК – д-р Иван Кокалов от КНСБ, обяви, че Надзорният съвет е одобрявал единствено прогнозни бюджети и “някой е подменил този вот, като в договора с болничните заведения е вписал лимити“.От касата обаче припомниха, че методиката за болничната помощ е приета с решение на Надзорния съвет на 14 януари.

В петък БЛС предстои да реши как ще продължат протестните действия на съсловието.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?