Лекари възмутени, че техни колеги си приписват спасяването на израелски туристи

Лекари възмутени, че техни колеги си приписват спасяването на израелски туристи

Лекарите от многопрофилната болница в Бургас, които в критичните първи часове след атентата в Бургас спасяваха израелски туристи, са обидени и възмутени от изявленията на свои колеги от софийски болници, които си приписват като свои заслугите на бургаските медици.

“От шест месеца софийски медици се опитват да присвоят успехите на колегите си от Бургас и техните заслуги, признати от целия свят. Факт е, че в първите, критични часове след атентата, бургаските лекари не допуснаха жертви сред ранените, спасиха всички докарани в болницата израелци и ги стабилизираха. Лекари от други клиники дойдоха да помагат, но едва в нощните часове, когато всички ранени вече бяха по отделенията“, се казва в изявление на бургаските медици, изпратено до медиите.

“В същото време, медици от определени софийски болници не спират с изявления по медиите как са били водещите, спасявали израелските туристи. Дълго време не обръщахме внимание на всичко това, но общественият интерес налага манипулациите да спрат”, посочват бургаските лекари.

Те посочват, че последното, което е преляло чашата на 54-те бургаски лекари, спасявали ранените след атентата, е интервюто на военния хирург доц. Венцислав Мутафчийски в ефира на една от националните телевизии.

“От него се натрапва впечатлението, че без неговата намеса ситуацията в Бургаската болница е щяла да остане едва ли не критична. Точно обратното – за всички реанимационни мероприятия и оперативна дейност, както и за целия престой на израелските пациенти, има перфектна документация по часове. В нея е отразено кой лекар каква дейност е извършил. Там липсват имена на софийски лекари, а във всички дейности са посочени имената само на медици от многопрофилната болница Бургас“, посочват бургаските лекари.

“С дълбоко уважение сме към всички колеги, които дойдоха да помогнат. Не искаме да отричаме техния принос. Но те дойдоха през нощта, когато всичко вече беше спокойно. И в интерес на истината първи пристигнаха колеги от Варна и Стара Загора, а едва след това от София. Проведе се обсъждане и задълбочен анализ на всичко, което сме правили. Бе отчетено, че извършените дейности са в пълен обем и колегите не изразиха друго мнение. Доц. Венцислав Мутафчийски не взе водещо участие в операциите, тъй като водещите оператори бяха наши хирурзи”, заявяват бургаските медици.

Те припомнят, че за бързата им реакция са получили признания както от здравното министерство, така и от съсловната организация – Лекарския съюз. “Пристигналите израелски медици също отбелязаха бързите реакции и добрата координация на бургаските лекари в първите минути след атентата. Те се справиха за рекордно бърз срок – за близо час успяха да диагностицират и настанят по отделенията всички ранени в атентата“, посочват от болницата.

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?