Лекарите да могат да стачкуват, предлага проектозакон на ДСБ

ДСБ ще внесат до седмица законодателни промени, които да позволят на лекарите също да имат правото да стачкуват. Това съобщи във вторник депутатът от ДСБ д-р Васил Паница.

Васил Паница обясни, че поводът е новата формула за образуване на заплатите в здравеопазването, според която това ще става само в Здравната каса според клиничните пътеки. В момента лекарите нямат друг начин да протестират срещу новия начин на формиране на заплатите им. ДСБ имат сигнали от цялата страна, според които лекарските заплати са намалели с между 15 и 50%. По думите на д-р Паница, въпреки, че идеята за финансиране само по клинични пътеки е добра, тя не е достатъчно прецизирана.

Съгласно българското законодателство, от правото на ефективни стачни действия са лишени полицаите, лекарите и работещите в още няколко области.

Не виждам защо лекарите ще излизат на протест, при положение, че в по-голямата част от болниците хората вземат заплатите си на 100 процента, коментира преди дни министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски след заседанието на кабинета.

Здравният министър уточни, че е възможно някъде да има закъснение поради забавяне на документи, тъй като това е нов начин на плащане. В големите болници почти навсякъде хората вземат основните си заплати, бе категоричен Гайдарски.

Споделяне

Още от България