Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Лекарите и пациентите са по-активни в съобщаването на нежелани реакции от лекарства

Съобщенията за реакции към ваксини са 7% от всички, като половината идват от граждани

0 коментара
Лекарите и пациентите са по-активни в съобщаването на нежелани реакции от лекарства

През последните години лекарите и пациентите стават по-активни и докладват по-често за настъпили нежелани реакции от употребата на лекарствени продукти. Броят на валидните случаи на нежелани лекарствени реакции, постъпили в Изъплнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) нараства от 450-460 (2013-2014) г. на 799 през 2016 година и достига 850 през 2017 година.

Това се дължи на значително увеличената активност от страна на медицинските специалисти, а също и на пациентите, става ясно от годишния доклад за дейността на ИАЛ за миналата година.

През миналата година най-голям е делът на сериозните неочаквани реакции към лекарствени продукти (36%) или 302 броя. Сериозните очаквани реакции са 26% или 221 броя. Несериозните очаквани реакции са 25% или 213 броя. Несериозните неочаквани реакции са 44 броя или 5%, а други 70 или 8% са квалифицирани като “други сериозни“.

Активността се увеличава

През миналата година съобщенията за нежелани реакции от лекарите са били 745 при 679 през 2016 и 469 през 2015 година. При пациентите има слабо намаление в броя на съобщенията през миналата година – 105 при 120 през 2016 година и 121 през 2015, но въпреки това се забелязва значителен скок спрямо скромните 27 съобщения през 2014 година.

По закон лекарите са длъжни да съобщават за всяка подозирана сериозна нежелана лекарствена реакция на фармацевтичната компания притежател на разрешението за употреба или на ИАЛ. Пациентите от своя страна могат да докладват нежеланите реакции на своя лекар, който да уведоми ИАЛ или да подават сигнали директно в ИАЛ.

В повечето случаи съобщенията от лекарите постъпват първо в компаниите, които след това ги докладват в ИАЛ.

И през миналата година най-голям брой съобщения за нежелани лекарствени реакции са постъпили в ИАЛ от фармацевтичните компании (624). Директно в агенцията са постъпили 121 съобщения от медицински специалисти и 105 от пациенти.

Пациентите съобщават най-много за реакции от ваксини

Делът на страничните ефекти след ваксинации е 7% от общия брой нежелани лекарствени реакции или около 60 случая, но пациентите са най-активни именно в съобщаването реакциите от имунизациите.

Половината (50%) от всички съобщения за нежелани реакции след ваксини са постъпили именно от пациенти. За сравнение през 2016 година 44% от съобщенията за нежелани реакции след имунизация са дошли от пациенти, 29% през 2015 година, 24% през 2014 година и едва 10% през 2013 година.

Защо е важно да се съобщават страничните ефекти?

През миналата година ИАЛ започна онлайн кампания за популяризиране на ползите от съобщаването на подозирани нежелани реакции като част от общоевропейска кампания за насърчаване на активността на пациентите и медицинските специалисти.

Целта е да се насърчи приноса на пациентите и лекарите за осигуряването на по-безопасна употреба на лекарствените продукти, тъй като повечето системи за съобщаване отчитат ниска активност.

Нежелани реакции могат да настъпят при употребата на всички медикаменти, дори и тези, които се продават без рецепта.

Съобщенията на лекарите и пациентите за настъпили нежелани реакции помагат на регулаторните органи като ИАЛ да установят рисковете, свързани с употребата на лекарствата и да предприемат определени действия като например да променят препоръките за това как да се прилага определен продукт– при какви пациенти, в какви дози и т.н.

В случаи на сериозни странични ефекти може да бъде прекратено и разрешението за употреба на даден продукт.

Всички докладвани в България и останалите европейски държави реакции постъпват и в Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

Получените съобщения от всички пациенти и медицински специалисти от всички държави в Европейския съюз всеки месец се разглеждат от специалисти и в следствие на тях могат да бъдат предприети регулаторни промени като например добавяне в продуктовата информация на нови противопоказания, нови лекарствени взаимодействия, нови нежелани реакции.

Пациентите, които желаят да докладват нежелани реакции директно в ИАЛ могат да го направят като попълнят електронен формуляр, публикуван на сайта на агенцията.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.