Лекарите напускат предупредително работните си места за половин час

Лекарите напускат предупредително работните си места за половин час

Лекарите излизат на предупредителен протест срещу недостига на пари в здравеопазването. Те ще напуснат работните си места за половин час по обед. Недоволството им няма да се отрази на лечението на пациентите.

Надзорният съвет на здравната каса поиска актуализация на бюджета с близо 330 милиона лева, за да се преодолее кризата в сектора до края на годината. Засега централната власт не дава индикации, че ще удовлетвори това искане. Според Министерството на финансите са необходими ясни разчети и реформи в сектора, преди да се наливат отново пари.

В същото време лекарите поставиха ултиматум - до 12 часа предложението за актуалицация да бъде внесено в парламента. Медиците настояват да получават редовно парите за изработеното и да бъде премахнати така наречените лимити на дейността. В противен случай символичните протести ще прерастнат в ефективни.

В четвъртък следобед от пресцентъра на здравното ведомство съобщиха, че проектът за актуализация на бюджета е внесен в Министерския съвет. Преди актуализацията да стане факт, тя трябва да бъде одобрена от правителството и след това от депутатите.

Публична тайна е, че НЗОК се източва с манипулации, които не са направени. Правят се и операции на пациенти, без да има необходимост от тях.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?