Лекарите от Пазарджик все пак ще връщат пари на НЗОК, но разсрочено

Парите, които семейните лекари от Пазарджик се оказа, че трябва да връщат на Здравната каса заради отпуснати направления над лимита, няма да им бъдат опростени. Те все пак ще трябва да ги върнат, но им се дава възможност да го направят разсрочено. Това стана ясно в понеделник след проверка, направена от Централно управление на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) в районната каса в Пазарджик.

Проверката беше направена след протеста на джипитата миналия вторник. Те спряха работа за ден, след като се оказа, че почти 90% от семейните лекари трябва да връщат пари на касата заради надвишените лимити през първото и второто тримесечие на тази година. Лекарите получили писма, че трябва да възстановяват суми, които варират от 20 до 8 000 лв., за “неоснователно и ненужно” консултиране на пациенти.

Проверката на НЗОК е установила, че районната каса е разпределира броя на направленията съгласно утвърдените правила. При общо 83-ма изпълнители на първична и специализирана извънболнична помощ е констатирано превишение на определения брой направления . В резултат на това директорът на РЗОК-Пазарджик е разпоредил да бъдат извършени проверки на тези изпълнители.

Контролният екип от НЗОК е установил, че получилото се напрежение между РЗОК –Пазарджик и лекарите е в резултат на занижения контрол от страна на предишното ръководство на РЗОК-Пазарджик. Констатирано е, че през 2009 г. не са извършвани проверки на изпълнители на доболнична помощ, допуснали превишение на определения им брой направления за специализирани и медико-диагностични дейности.

От касата заявиха, че при така създалата се ситуация експертите от НЗОК са препоръчали на директора на РЗОК-Пазарджик да предложи на лекарите да възстановят неправомерно получените суми разсрочено.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?