Лекарите от съсипаната болница в Ловеч заплашват да спрат работа

Лекарите от съсипаната болница в Ловеч заплашват да спрат работа

Повече от половината работещи в затъналата финансово болница в Ловеч излязоха на предупредителен едночасов протест в понеделник заради неизплатени заплати и липсата на лекарства и консумативи.
Предупредителните протести ще продължат до сряда и ако не се реши проблемът, медиците заплашиха, че ще спрат работа. Лекарите и медицинските сестри не са получили заплатите си за септември, октомври и ноември и ще спират работа всеки ден за един час, докато ръководството не изплати възнагражденията им. От четвъртък сутринта започват ефективни протести и ще бъдат обслужвани само спешни случаи.

Болницата в Ловеч е във финансов колапс с над 7 млн. лева натрупани дългове, като от пролетта Министерството на здравеопазването полага усилия за нейното спасяване. По времето на вече бившия здравен министър Николай Петров беше договорен заем за нея от друго лечебно заведение – университетската болница “Свети Иван Рилски“.

При проверките в ловешката болница обаче бяха открити и множество примери за лошо управление и източване. От здравното министерство дори коментираха, че на фона на окаяното ѝ състояние специалистите в нея са с високи заплати, които обаче не се изплащат по пет-шест месеца.

Болницата е и печален пример за източване на държавно лечебно заведение чрез частни структури в нея, заради което случаят беше даден на прокуратурата.

Схемата “болница в болницата“ от миналата седмица е обект на съвместни проверки на здравното министерство, МВР и прокуратурата, като ще бъдат проверени всичките над 200 договора на държавни и общински болници с частни структури.

Освен, че имат да получават по три заплати, лекарите в ловешката болница се оплакват, че не разполагат с основни консумативи и лекарства.

От началото на годината са напуснали над сто лекари, медицински сестри и санитари.

Работещите в МБАЛ Ловеч са изпратили декларация с исканията си до Народното събрание, министър-председателя Бойко Борисов, Министерски съвет и Министерството на здравеопазването.

Документът е подписан от почти всички началници на отделения, както и от повечето лекари и медицински сестри. Всички те са категорични, че ако до три дни не получат заплатите си и не се предприемат реални действия за стабилизиране на финансовото състояние на болницата, в четвъртък сутринта започват ефективни протести и ще обслужват само спешни случаи.

Споделяне

Още по темата

Още от България