След последния случай на починала млада жена заради забавена линейка

Лекарите от Спешна помощ в София се разбунтуваха срещу лошите условия на труд

Проверка уличава повикания за жената екип, че е подправил часа на пристигане, той отрича

Лекарите от Спешна помощ в София се разбунтуваха срещу лошите условия на труд

Всичките лекари от Спешна помощ - София подадоха в сряда колективно оставка в знак на протест срещу предложението за уволнението на директора на службата д-р Георги Гелев и заместника му по медицинската част д-р Ангел Ангелов.

 

Работещите в Спешна помощ се събраха пред Министерството на здравеопазването, за да изразят протеста си. С писмо подкрепа им оказаха членовете на софийската организация на Българския лекарски съюз.

 

Напрежението нарасна лавинообразно след последния случай на починала млада жена преди два дни. Близките на жената съобщиха, че линейката със спешните медици е пристигнала с половин час закъснение, нямала е необходимото оборудване и медиците не са успели да окажат помощ на жената.

 

От звеното отговориха, че след получаване на повикването са реагирали бързо, дошли са след девет минути от повикването, но е било късно.

 

Заради ненавременната смърт на младата жена, около която се голям медиен шум, зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков поиска незабавното отстраняване на директора на Спешна помощ - София и неговия заместник по медицинската част.

 

Двамата обаче казаха, че няма да си подадат оставките и обвиниха на свой ред министерството, че не взема адекватните мерки да реши дълбоките структурни проблеми на спешната помощ.

 

"В Спешна помощ има системен проблем"

 

Пред Нова ТВ д-р Десислава Кателиева от Асоциацията на работещите в Спешна помощ коментира, че проблемът с екстрените медицински грижи е много сериозен.

 

"Преди три години, когато внесохме в парламента проект за Закон за спешната помощ, тя все още беше с детски болести. В момента Спешна помощ е в клинична смърт”, каза тя.

 

Тя посочи и част от проблемите - хората, които викат линейките, много често имат нужда от личните си лекари, които обаче не ходят по домовете. "В момента, в който нашите екипи свалят кръвно, заместват липсващи общопрактикуващи лекари, умират спешни пациенти”, каза тя.

 

Според д-р Кателиева проблемът няма да се реши дори и да се сменят всички директори в страната. По думите ѝ са нужни сериозни нормативни промени от страна на Здравното министерство и Парламентарната комисия по здравеопазване, и то спешно.

 

"Когато искахме тези промени, единственото, което се направи, бе нов лекарствен списък, който практически не може да се прилага”, поясни тя.

 

Според директора на Спешна помощ д-р Гелев има остър недостиг на лекари в Спешна помощ - София, има над 90 свободни места, но медиците не искат да работят при мизерното заплащане - между 600 и 800 лева, при тежките условия и крайно негативното отношение на обществото, което търси вината за недъзите на системата в медиците. Дори увеличението с 10% на заплатите в сектора реално не се състояло. В София при прегледа на бюджета на Спешна помощ се оказа, че увеличението на заплатите е само с около 8%, отбеляза д-р Гелев.

 

Одит показа: Часът на пристигането на линейката за младата жена бил подправен

 

В същото време Симеон Василев, директор на Медицинския одит към Министерството на здравеопазването, съобщи пред журналисти, че проверката на случая с починалата млада жена, поискана от здравния министър Таня Андреева, е показала, че е бил преправен часът на тръгване и на пристигане на линейката на адреса.

 

Друга констатация, направена от агенцията е, че предварително е трябвало да бъде подписан протокол, затова че са променили оборудването в тази линейка, която е отишла на адреса. Оказва се, че в нея не е имало дефибрилатор. Освен това, пристигайки на място, медицинският екип не е оказал никакви реанимационни дейности на пациентката, каза още той и посочи, че това е огромна грешка на екипа, тъй като е било възможно жената да е била в състояние на клинична смърт.

 

Реанимационни дейности са били задължителни, каза още Василев. От екипа твърдят, че когато се пристигнали на адреса, младата жена вече е била починала.

 

Чиновниците от вътрешния одит са установили също, че към края на миналата година в Спешна помощ - София са работели 25 лекари без специалност., което не отговаряло на стандалтите за спешна медицина. Те обаче не отчитат факта, че изобщо няма желаещи да дойдат да работят в спешния център при сегашните условия.

 

Проверката е установила нарушения във формирането на заплатите, отчитането на дежурствата и извънредния труд, както и че са назначавани шофьори, които не отговаряли на условията за този тип работа.

 

Като аргумент за сегашното заплащане на работещите в Центъра за спешна медицинска помощ от Министерството на здравеопазването добавиха, че "заплатите в София са значително по-високи от тези на колегите им в страната". Става дума за заплати между 600 и 800 лева.

 

Докладът от одита е тенденциозен, възразяват от Спешна помощ

 

Това е предварителният доклад на одита, той е тенденциозен и сме направили възражения по всички констатации, обясни на заседание на здравната комисия в парламента следобед директорът на Спешна помощ д-р Георги Гелев. Заседанието бе посветено на състоянието на спешната помощ, като членовете на комисията повикаха за обяснение както шефовете на Центъра за спешна помощ, така и министъра на здравеопазването Таня Андеева.

 

Възраженията ни са предадени преди седмица, каза д-р Гелев и добави, че все още не са повишени заплатите само на работещите в Спешна помощ - София.

 

По отношение на дефибрилаторите в линейките Гелев уточни, че са 30, а линейките, с които центърът разполага, са 88.

 

Здравният министър призна, че проблемите в спешната помощ не са от вчера. В цялата страна има затруднения заради липса на достатъчно екипи и недостатъчно заплащане на труда на лекарите, работещи в центровете за спешна помощ, допълни тя. Тя посочи, че е получила предложение за освобождаване на директора на ЦСМП и да бъде назначен временно изпълняващ длъжността директор от друг център, за да се нормализира дейността му.

 

Стана известно също, че кметът на столицата Йорданка Фандъкова е изпратила писмо до здравното министерство с призив да се вземат бързи мерки за решаване на проблемите в спешната помощ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?