Лекарите потвърдиха: Ериксен е получил инфаркт

Малко вероятно е датският футболист отново да се върне на терена

Шведски футболисти отправят молитвата си за възстановяването на Кристиян Ериксен с посланието: "Бори се, Кристиян". Снимка: ЕПА/БГНЕС

Датският футболист Кристиан Ериксен е претърпял инфаркт и е бил на "прага на смъртта", преди да бъде реанимиран на терена, каза в официално изявление лекарят на датския тим Мортен Боесен, цитиран от британския "Метро".

29-годишният футболист рухна на терена по време на първата половина на мача на датския отбор за Евро 2020 срещу Финландия в събота. Ериксен получи първа помощ от медицинския персонал, а играчите на Дания образуваха защитен пръстен около своя съотборник, докато му се оказваше лечение.

В момента полузащитникът е в стабилно състояние в болница и е разговарял със своите съотборници от Дания, които възобновиха мача по-късно в събота вечерта и бяха бити с 1:0 от Финландия.

"Нямаме обяснение за случилото се", каза Боесен на днешната пресконференция. "Това беше инфаркт. Той си отиваше и направихме сърдечен масаж. Върнахме го след употреба на дефибрилатор. Стана доста бързо. Подробностите, тъй като не съм кардиолог, ще оставя на експертите", каза той.

Междувременно старши треньорът на Дания Каспер Хюлманд призна: "Играчите бяха в шок. Играчи, които все още не знаеха дали са загубили най-добрия си приятел. И те трябваше да решат дали да доиграят мача. И имам чувството, че не трябваше да играем. Може би трябваше просто да отидем до автобуса и да се приберем и да видим какво ще донесат следващите дни. Това е моето усещане сега, но мисля, че беше много, много трудно решение. Беше погрешно играчите да се изправят пред такава ситуация".

"Кристиан Ериксен е късметлия, че е жив, но е малко вероятно да играе отново някога футбол, след като претърпя явен сърдечен арест на турнира Евро 2020", заяви кардиологът Санджай Шарма, който преди това е работил с футболиста в Тотнъм.

Той обясни, че при такива ситуации колкото повече бездействат лекарите, толкова по-лоша е перспективата за пострадалия.

"С всяка следваща минута се намаляват шансовете за оживяването на човека примерно със 7%. Но трябва да се отбележи, че Ериксен е здрав млад човек. Той има фантастично кръвообращение. Всяка година тествах Ериксен в Тотнъм. До 2019 г. тестовете му бяха нормални, без очевидни проблеми със сърцето. Проверката се извършваше всяка година. След случилото се проверих всички резултати, но всичко изглеждаше идеално", заяви Санджай Шарма.

Споделяне

Още по темата

Още от Спорт