Лекарите предупредиха с ефективно прекъсване на работа

Лекарите и медицинските работници може да спрат работа, ако не бъде преосмислено финансирането на болниците от здравната каса и ако не бъде оттеглен законопроектът, според който членството в лекарския съюз няма да е задължително, а доброволно.

Председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Андрей Кехайов заяви в неделя след конференция на националния и управителния съвет на съюза, че няма да отстъпят от исканията си и лекарите имат готовност за прекъсване на работата си, съобразно всички изисквания и закони в държавата.

"В това число на определен етап и с прекъсване на работата", поясни д-р Кехайов и допълни: "Нашият протест и всички проблеми, които поставихме предварително и търсенето на диалог, в крайна сметка и след проведената конференция ни доведоха до извода, след срещите, които проведохме в страната, че има сериозна криза в здравеопазването, независимо от мнението и на парламента и на управляващите".

От БЛС искат среща с министър-председателя Сергей Станишев, за да алармират, че младите български специалисти масово предпочитат да работят в чужбина, където заплащането е по-добро.

Управляващите отказват срещи с БЛС, а след като очаквано преодоляха вота на недоверие за кризата в здравеопазването, премиерът Станишев прие шефове на болници – най-вече такива, назначени от неговото правителство.

Лекарите повториха позициите си за криза в здравеопазването, за кадрови проблеми, за унизително ниски възнаграждения и за липса на диалогичност от страна на премиера и от други представители на институциите.    

Лекарите настояха да бъде оттеглен проектът за поправки в Закона за здравето, внесен от депутати от БСП. Той предвижда сегашното задължително членство в съсловната организация да стане доброволно и лекарите да могат да се регистрират и в районните центрове по здравеопазване на министерството.

Ако промените в закона не бъдат оттеглени, БЛС ще поиска позиция по въпроса на Постоянния комитет на лекарите в Европа, каза д-р Кехайов.

Зам.-председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов каза в отговор на въпрос, че за да не се стигне до ефективни стачни действия, трябва да се възстанови договарянето с НЗОК, както и да бъде оттеглен неприемливият за съсловните организации законопроект за промени в закона за съсловните организации на лекарите и колегите им по дентална медицина.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?