Лекарите решават на извънреден събор как да протестират

Извънредният събор на Българския лекарски съюз, който се провежда в петък и събота във Варна, трябва да вземе решение каква да е формата на протестите на медиците срещу хроничното недоплащане на болничната дейност заради дефицитите в Здравната каса и колко дълго ще продължат те. Toва съобщи председателят на БЛС Цветан Райчинов, цитиран от БНР. Той допълни, че ситуацията с хроничното недофинансиране на системата, може да доведе до колапс в болниците.

"Това, което се очертава тази година е по-страшно от 2010-а, много по-страшно е. Дефицитът в касата се очертава да е огромен, което практически означава последните месеци едва ли не въобще да няма пари за медицински дейности. Това е нещото, което се случва в момента и въпреки нашия натиск, искания да се заемат спешни мерки, към момента реакции няма", каза Райчинов.

Българският лекарски съюз настоява да има ясни гаранции и срокове за плащането на надлимитната дейност, извършена от болниците, каза друг член на БЛС - д-р Мариета Райкова, пред БТА.

Към момента Националната здравно-осигурителна каса плаща за дейност на болниците, извършена през март. Подобен начин на плащане и определянето на месечни бюджети, а не на годишни, не дава сигурност и предвидимост на болничните лечебни заведения, посочи Райкова.

БЛС е представил няколко становища, в които изразява несъгласието си с новата методика на плащане, но те не са били взети под внимание, напомни тя. По думите ѝ в новата методика няма сигурност, че извършената надлимитна дейност ще бъде платена.

От Центъра за защита правата в здравеопазването посочват, че новото постановление за начина на плащане на болниците въвежда твърди лимити за тяхната дейност. "В чл. 17, ал. 13 към Приложение 2Б на постановлението се посочват основанията за отказ от плащане. Едно от тях по т. 6 е, че НЗОК не заплаща дейност, надвишаваща стойността по чл. 22. В последния пък се посочва, че стойността на отчетите не може да надхвърля определените стойности в индивидуалните договори", посочва организация. Според нея така за НЗОК се създава правно основание да заплаща за дейността само до размера на предварително определените от нея месечни лимити.

Споделяне

Още от България