Лекарите с добавка от 600 лв., ако заплатата им е под 5000 лв.

Поликлиниките с Covid-звена ще получават 30 000 лв. месечно от НЗОК

Лекарите с добавка от 600 лв., ако заплатата им е под 5000 лв.

Обещаните от премиера Бойко Борисов добавки от 600 лева към лекарските заплати от следващата година няма да бъдат изплащани на медици, чиято брутна работна заплата надвишава 5000 лева месечно. Това предвиждат внесени от ГЕРБ промени между първото и второто четене на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Добавките ще бъдат осигурени с трансфер от 237 млн. лв. от централния бюджет. С тях за времето на извънредната епидемична обстановка лекарите ще получават допълнителни 600 лв. към заплатите си, сестрите - 360 лв., а санитарите - 120 лв.

Само за лекарите обаче ГЕРБ предлага праг на месечното брутно възнаграждение от 5000 лв, над който добавки няма да се изплащат. Първоначално бе съобщено, че мярката ще обхване общо 50 000 души в здравния сектор.

Новите добавки ще се изплащат на всички заети в здравната сфера за разликата от бонусите за работа на първа линия от 1000 лева, които породиха напрежение сред медиците, тъй като не всички ги получават. По принцип болниците сами определят персонала, който най-пряко е зает с обслужването на пациенти с коронавирус и взима бонуси от 1000 лева. Колко хора от персонала ще ги получава зависи от броя на лекуваните пациенти с коронавирус всеки месец. На места бонусите от 1000 лева получават само работещите в Covid-отделенията, другаде по-широк кръг – например лаборанти и др.

В много болници обаче работещите в спешните приемни отделения например не получават такива добавки, въпреки, че са изложени на висок риск да обслужват пациенти с коронавирус и това поражда напрежение. В Спешна помощ бонуси от 1000 лева също получават само екипите, пряко ангажирани с обслужване на пациенти с коронавирус или със съмнение за коронавирус.

Занапред по 1000 лева за работа на първа линия ще получават и личните лекари. Това вече е залегнало в последния проект на анекс между НЗОК и Лекарския съюз, който в понеделник беше публикуван на сайта на съсловната организация.

С анекса, който обаче тепърва предстои да се подпише, се предвижда личните лекари да получават по 1000 лева на месеч, а поликлиниките (диагностично-консултативните центрове) с Covid-звена – 30 000 лева месечно. Тази сума ще се получава от поликлиники, извършващи образна диагностика и изследвания, работят не по-малко от 8 часа дневно и обслужват всекидневно пациент с коронавирус. С анекса се уреждат плащанията само до края на тази година, като за следващата трябва да бъде подписан нов. 

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус