Лекарите се оплакаха, че касата ги притиска за договори, тя отрича

Спор между лекарите и Националната здравно осигурителна каса (НЗОК) за сключването на договори за работа с касата назря в четвъртък.

Българският лекарски съюз (БЛС) алармира за “брутални незаконни действия от страна на районните здравно осигурителни каси”, които отказвали да платят на лекарите, ако не подпишат договор с НЗОК за 2007 година.

В съобщение на БЛС се посочва, че са получили сигнали за нарушения от Русе, Търговище, Плевен и Разград. Съсловната организация предупреждава, че директорите на лечебни заведения заплашват с уволнения лекарите, които ще участват в протеста на медиците, насрочен за 15 февруари

Д-р Румяна Тодорова, директор на касата, заяви пред журналисти, че НЗОК няма как да заплати на болниците за извършената дейност през миналия месец, ако те нямат договор с касата. Подписването на документите се забави заради юридически неуредици в бюджета на касата, които бяха отстранени в края на януари.

Нямам информация лекарите да са били заплашвани и смятам, че това е поредната спекулация на Лекарския съюз, коментира тя. Тя уточни, че медицинските услуги, извършени през януари, няма как да бъдат платени, ако няма сключен договор с касата.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?