Лекарите ще се оплачат и на здравния еврокомисар

Лекарите ще се оплачат от държавната политика в здравеопазването на ресорния еврокомисар Джон Дали, съобщиха от Българския лекарски съюз във вторник. С това ще се заеме новоучредената Национална асоциация на лекарите от болничната помощ към БЛС.

От асоциацията обявиха, че започват да подготвят протести срещу нарушението на конституционните права на българските граждани за достъпна, равнопоставена и безопасна болнична медицинска помощ и срещу забавените и намалени плащания в системата.

Миналия четвъртък лекарският съюз даде на финансовия министър срок до средата на настоящата седмица да намери допълнително финансиране за болничната помощ. В противен случай те ще свикат извънреден събор на съсловието на 17 септември, на който ще вземат решение за национални ефективни протести.

Лекарите от болничната помощ не приемат “тиражираните в медийното пространство недоказани обвинения срещу лекари за престъпна дейност, свързана с източване на НЗОК и некачествено оказване на медицинска помощ“.

След създаването на сдружението на общопрактикуващите лекари и на асоциацията на специалистите в доболничната помощ, учредяването на новата организация е поредната стъпка към превръщането на БЛС в Лекарска камара.

За председател на новоучредената организация е избран д-р Динчо Генев, управител на болницата в Харманли.

Споделяне

Още по темата

Още от България