Лекарите специализанти ще получават заплата до 540 лева

Лекарите специализанти ще получават заплата до 540 лева

Лекарите, които специализират по държавна поръчка, вече ще получават от държавата заплата между 270 и 540 лева. Това гласи наредба на Министерския съвет, обнародвана в Държавен вестник във вторник.

Досега възнаграждение вземаха само медиците, които имат сключен трудов договор с лечебното заведение, където провеждат специализацията си. Всяка болница сама определяше каква заплата да даде на специализантите. Лекарите, които специализираха платено, не получаваха нито осигуровки, нито трудов стаж.

Държавата ще дава заплата не по-малка от 1,5 и по-голяма от 3 минимални работни заплати. Тази година най-ниската заплата в страната в 180 лева, което означава, че възнаграждението на специализантите ще варира от 270 до 540 лева. Точният размер ще се определя в зависимост от професионалния опит на кандидата.

Ректорът на Медицинския университет в София проф. Владимир Овчаров коментира пред Mediapool, че определеното възнаграждение е сравнително добро.

В цял свят специализациите се заплащат лошо, допълни той. Овчаров изрази задоволство, че държавата ще плаща на лекарите, спечелили конкурс за клинична ординатура. Според него това е най-добрият вариант.

Приетите държавна поръчка ще сключват договор както с Министерството на здравеопазването, така и с университета. В договора ще се записва и продължителността на обучението, и размерът на възнаграждението.

Той ще включва и мястото, в което специализантът се задължава да работи след придобиването на специалност за срок, равен на продължителността на обучението.

Наредбата регламентира и отпадането на разделението на основни и профилни специалности, съобщиха от здравното ведомство.

До момента един лекар не може да вземе профилна специализация по кардиология, която продължава две години, без да е учил пет години основна  специализация вътрешни болестни, което допълнително удължаваше курса на обучение.

Специалностите пак ще са два вида. В първата група влизат 51, които могат да се признават автоматично в държавите членки на ЕС. Втората група обхваща 87 специалности, които няма да важат в ЕС, но ще бъдат признавани в други страни, където съществуват като специалности.

Наредбата предвижда още и създаване на консултативни съвети по медицина, стоматология, фармация, здравни грижи и немедицинските специалности. Те ще предлагат промени в учебната програма, както и за стойността на обучението.

По думите на Овчаров ще е добре, ако тези съвети могат да определят и някакви бонуси за специалностите, за които в момента липсват кандидати. Очертава се сериозна криза на специалисти по реанимация, епидемиология, анестезиология и патолого-анатомия, предупреди той.

Наредбата влиза в сила от 1 януари тази година. Специализантите, които са приети преди това продължават обучението си старата програма. Тези, които имат основна специалност, ще могат получат специалност по реда на новата наредба, като част от обучението им ще бъде признато.

Споделяне

Още от България