Лекарите спират плановите операции в “Пирогов”

Лекарите спират плановите операции в “Пирогов”

От петък плановите операции в “Пирогов” ще бъдат спрени, като само спешните случаи ще бъдат обслужвани. Това ще стане, ако исканията на протестиращите медици не бъдат изпълнени, предупредиха в понеделник лекарите на поредния протест пред сградата на болницата.

Лекарите и сестрите от няколко клиники на “Пирогов” за пореден път прекратиха работата си за един час в знак на протест срещу ниските си заплати и лошата материална база, която е в “в окаяно състояние”. Според тях тези проблеми правят лечебното заведение по-малко конкурентоспособно на пазара.

Заплатите на лекарите са най-много 600 лева, сестрите вземат 300 лева, а санитарите – 180 лева, коментира Кръстю Пенчев, кардиолог. За сравнение той посочи, че средната заплата на лекарите в Румъния е над 1000 евро.

Думите му, че някои медицинските сестри получавали 990 лева, бяха посрещнати от колегите му със смях. Някои от присъстващите изразяваха недоволството си, като показваха на журналистите фишовете от последните си заплати.

Медиците настояват да се върне статутът на болницата като спешен институт и да получава целева субсидия от държавата. Протестиращите искат и сключването на нов колективен трудов договор и изготвянето на стратегия за развитието на болницата.

Лечебното заведение трябва да се ползва с по-голяма протекция и по-добро финансиране от държавата. Все пак няма друга болница с такива клиники, още повече, че ние поемаме едни от най-тежките случаи в столицата, каза по-рано пред Mediapool д-р Валентин Кърлев, представител на лекарския съюз в болницата.

Протестиращите заявиха, че все още нямат отговор от здравното министерство, въпреки че преди една седмицата са поискали среща със здравния министър проф. Радослав Гайдарски.

По думите на д-р Спас Спасков, директор на “Пирогов”, исканията на протестиращите са неизпълними в пазарната ситуация, в която се намира здравеопазването у нас. Все пак той уточни, че всеки има право на протест, щом е недоволен от нещо. Той призна, че апаратурата е доста стара, но с нея може да се работи.

Досега здравното министерство е дало около 1.5 млн. лева за ремонт на помещенията на гнойно-септичната хирургия, 2.5 млн. лева за обновяване на централната реанимация и модернизирането на пет операционни зали, обясни Спасков. Той отбеляза, че бюджетът на ведомството е ограничен, затова според него е по-удачно да се търси допълнително финансиране по програми на ЕС.

Парите за заплатите на персонала идват от клинични пътеки, така че техният размер зависи пряко от работата, която свършим, каза още той, като уточни, че в момента около 52-53% от средствата, идващи по клинични пътеки, се отделят за възнаграждения.

Протестите в болницата започнаха на 18 май, но през почивните дни бяха прекратени. Миналата седмица лекарите и сестрите заплашиха с ефективна стачка, ако до първи юни исканията им не бъдат удовлетворени.

Преди седмица Спасков обеща финансови стимули, но само за тези  клиниките в болницата, които работят добре. По думите му еднаквото финансиране на губещите и печелившите клиники, което досега се е практикувало, не е ефективно.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?