Лекарите в русенската болница са с намалени заплати

Заплатите на лекарите в русенската болница са орязани заради намалените плащания на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) от месец насам. Заради дефицита по перото на болничната помощ, от септември насам НЗОК превежда само 80 на сто от заработеното по клинични пътеки към лечебните заведения в цялата страна.

Заплатите на лекарите са на минимума, заяви председателят на русенското звено на Българския лекарски съюз Антон Въжаров. Той поясни, че възнагражденията на медицинските сестри в болницата няма да се пипат, защото "и без това са достатъчно ниски".

Плановете на касата са догодина не само да не бъдат компенсирани тези липси, а напротив, сумата да бъде намалена с още 200 милиона лева, поради което от лекарския съюз обявиха стачна готовност. Събрание на председателите на регионалните колегии е насрочено за 8 ноември и ако дотогава правителството не е взело адекватни мерки в сферата на здравеопазването, лекарите излизат на протест, заплашиха от съсловната организация.

"Смятам, че нещата ще излязат извън контрол. Ние можем да говорим всичко, но когато си получат фишовете лекарите ще излязат спонтанно на протест", коментира Въжаров. По думите му, ако средства за болниците не бъдат осигурени, ще се върнем в средата на 1990-те години, когато пациентите постъпваха за лечение с медикаментите и необходимите консумативи.

Като възможен изход от тежката ситуация Въжаров предлага да се направи здравна карта и да се прецени каква е легловата база, необходима за всеки град, в това число и за Русе, тъй като в момента лечебните заведения имали повече легла, отколкото са необходими за пациентите.
Друг огромен проблем заради липсата на средства се оказва недостигът на лекари в отделенията на русенската болница. Половината персонал на лечебното заведение вече е заминал зад граница, където трудът и качествата им са оценени подобаващо, заяви Въжаров.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?