Лекарите вече имат достъп до интерактивен справочник за лечение на Covid-19

Лекарите вече имат достъп до интерактивен справочник за лечение на Covid-19

Интерактивен справочник за диагностика и лечение на Covid-19, създаден и насочен изцяло към лекари беше представен в четвъртък от неговите автори д-р Георги Димитров, д-р Трифон Вълков и д-р Димитър Димитров и председателя на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

Д-р Димитър Димитров уточни, че справочникът е базиран на страните с най-ниска смъртност от Covid-19. "Събрахме опита на четирите страни с най-ниска смъртност и от техните протоколи за лечение на Covid-19 от по 400 страници създадохме справочник под 100, което много ще улесни колегите", допълни д-р Димитров.

Алгоритмите в Справочника ще помагат за по-лесния и бърз триаж на пациентите, разясни д-р Трифон Вълков. "Те могат да се използват, както от лекарите в болничната помощ, така и от тези в доболничната и в спешната помощ. Тяхната успеваемост е над 95%", аргументира се д-р Вълков.

По време на представянето на Интерактивния справочник д-р Георги Димитров демонстрира в реално време как работят част от многото калкулатори и алгоритми, които съдържа той. С тяхна помощ медиците могат бързо да преценят дали пациентът е за интензивно лечение в болница, дали е подходящо да бъде изписан от лечебното заведение, да се изчисли болнична смъртност и 30.дневната смъртност след изписване от болница."Ползването на Справочника прави болестта напълно предвидима", каза д-р Георги Димитров.

Справочникът съдържа най-същественото от протоколите за лечение на Covid-19 на държавите с най-ниска смъртност от болестта: Израел, САЩ, Англия и Германия. В него са вградени алгоритми за обективно оценяване на състоянието и адекватното поведение към пациента преди по време на хоспитализацията и след дехоспитализацията. Съдържанието включва още таблици и диаграми, обобщаващи есенцията на диагностиката и лечението в различните фази на заболяването., както и препратки към видеа и рецензирани динамични източници и протоколи.

Бърз достъп до него е осигурен на сайта на БЛС.

Справочникът е издаден и в печатен вариант, който ще се разпространява безплатно сред лекарите в цялата страна.

Подготвени са и брошури с QR - код, при сканирането, на които се стига отново до Интерактивния справочник. Те ще бъдат допълнително разпратени из цялата страна.

"Особено горд съм с това, което представяме днес. Това е световният опит, натрупан при борбата с лечение от Covid-19, синтезиран, преведен и безвъзмездно предоставен за ползване. Това е огромен труд и най-ценното е, че е създаден от колеги - лекари и е насочен изцяло към лекари", заяви председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

Споделяне

Още от Коронавирус