Лекарите заплашват, че ще искат пари от пациентите

Лекарите заплашват, че ще искат пари от пациентите

Лекарите може да започнат да искат от пациентите да си плащат на ръка за дейности, които се покриват от здравната каса, ако до два дни не им бъдат преведени парите за ноември, стана ясно в понеделник. Преди празниците Министерството на финансите преведе само малка част от дължимото на заетите в болничната помощ и нито лев на общопрактикуващите лекари, с което създаде прецедент.

Досега касата винаги се бе разплащала преди празниците с изпълнителните на медицинска помощ. По правило парите за даден месец се изплащат до края на другия, но ноемврийските пари така и не бяха преведени в последните работни дни на декември.

Забавеното плащане предизвика недоволството на лекарското съсловие, тъй като, освен че докторите останаха без пари за празниците, те нямаше с какво да платят на сестри, фелдшери, доставчици на медицински консумативи и наемите на кабинетите си.

В понеделник председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Цветан Райчинов заяви пред Дарик радио, че от сряда пациентите ще трябва да плащат на ръка всички медицински дейности в болниците и при личните лекари.

“Ще издаваме финансови документи, след това касата или самия финансов министър да ги осребри. Как да работи един семеен лекар, как да направи профилактичен преглед, когато този преглед иска поне за 5-6 лева консумативи?“, попита Райчинов.

“За елементарни неща говорим, но изглежда само Симеон Дянков не ги разбира", посочи той. Райчинов обясни, че, ако се стигне до искане на пари от пациентите, лекарите ще издават документ за всяка една получена стотинка. В момента лекарите нямат право да искат пари от пациентите за дейности, които се покриват от здравната каса със събраните здравни осигуровки.

Райчинов обясни, че повечето мениджъри на болници в страната не са платили заплатите на лекарите си, защото парите, които са получили от касата не са достатъчни.

“Защо за всички останали имаше, а за здравеопазването няма. Аз го приемам като лично и специално отношение на финансовия министър към лекарите. Явно някаква неприязън има този човек към съсловието. Да оставиш целия сектор здравеопазване без средства и да разчиташ, че той ще работи не е нормално поведение", обясни още Райчинов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?