Лекарката от "Пирогов" била уволнена заради извънреден труд

Снимка: БГНЕС

Спешният медик д-р Десислава Кателиева била уволнена от "Пирогов" не заради неудобните ѝ публични изяви, както самата тя твърди, а защото ѝ се събирали работни часове над разрешеното от Кодекса на труда. Това обявиха от лечебното заведение в сряда.

Д-р Кателиева е била назначена преди една година на допълнителен трудов договор в "Пирогов", като основният ѝ е с Националната кардиологична болница. Според "Пирогов" тя влиза в нарушение на трудовото законодателство, надвишавайки разрешения брой работни часове.

"Допълнителният ѝ договор бе прекратен в съответствие с българското законодателство – чл.334, ал.1 от КТ, Раздел „Прекратяване на трудов договор за допълнителен труд", твърдят от "Пирогов".

"Протестите на д-р Кателиева започнаха веднага след смяната на предишния директор, благодарение на когото е получила възможност за допълнителна работа в спешния център. Обидните квалификации по адрес на настоящото ръководство ще оставим без коментар, но не и засягащото работата на "Пирогов", посочват от болницата.

"Категорично заявяваме, че няма "масови чистки", дейността на болницата протича нормално и без напрежение. Нещо повече – презентираната от д-р Кателиева Национална асоциация на работещите в спешна медицинска помощ в България няма представителни функции за гилдията на спешните лекари", казват от "Пирогов".

Още през 2004 година е регистрирана Българската асоциация на спешните лекари, която представлява техните интереси. Относно въпросите ѝ за състоянието на системата за спешна медицинска помощ – реализацията на мерките, залегнали в националните стратегически документи, предвиденото увеличение на заплатите в сектора, стандартът "Спешна медицина", който е обжалван във ВАС, от страна на "Пирогов" и на здравното министерство имаше покана за диалог, но тя не беше приета, посочват от лечебното заведение.

"Следва да отбележим, че от Министерството на здравеопазването срещаме силна ангажираност с проблемите в системата на спешната медицинска помощ. Министър Илко Семерджиев заяви и демонстрира приемственост по отношение на Концепцията за развитие на спешната помощ 2014-2020 и на проектите за модернизирането ѝ и обучението на персонала от спешни медици", допълват от "Пирогов".

В тази връзка на 28 февруари беше подписан и договор между МЗ и МТСП, който осигурява 7 милиона лева за създаването на Национален център за обучение и квалификация в системата за Спешна медицинска помощ. Предстои обучението на близо 7000 души, в това число лекари, медицински сестри, шофьори на линейки и помощен персонал от "Пирогов".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?