Лекарката от родилното в Тетевен не била нарушила лекарската етика

д-р Нина Байчева

Обвиняваната за смъртта на новородено бебе в тетевенската болница д-р Нина Байчева не е действала злонамерено и не е нарушила професионалната етика. Това се казва в становището на Етичната комисия към Регионалната колегия на Българския лекарски съюз – Ловеч, съобщи БТА.

Комисията се е запознала с доклада на Изпълнителната агенция "Медицински одит", становището на родилката и позицията на д-р Нина Байчева, която е израждала на 22 април в тетевенската болница бебето, починало два дни по-късно вследствие на травми от раждането.

Според комисията д-р Байчева е действала според своите професионални знания и дългогодишен опит и се е опитала да завърши успешно раждането.

"Поведението и действията ѝ не са били злонамерени и не нарушават нито един член от Кодекса по професионална етика на Българския лекарски съюз", се посочва в становището.

Проверката на медицинския одит по случая откри тежки нарушения при воденето на раждането от страна на Байчева, както и прилагането на остарели и отречени в ЕС техники. Самата родилка пък се оплака от оказано върху нея насилие, както и обиди по време на раждането, но това се оказва, че не е в разрез Етичния кодекс на Лекарския съюз.

"Комисията по етика изразява съпричастност към страданието на майката Наташа Габровска и нейните близки, оценява сложните взаимоотношения лекар - общество, но смята, че умението за общуване е взаимно", се казва становището.

На заседанието не е обсъждан въпросът за евентуалното отнемане на лекарските права на д-р Байчева.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?