Лекарските грешки ще се ограничават с професионални паспорти на медиците

Изготвят се професионални паспорти за лекарите с цел да се намалят случаите на лекарски грешки, съобщи пред Дарик радио зам.-здравният министър Валерий Митрев.

"Лекари извършват операции, за които не са подготвени и това често довежда до грешки. Министерството, съвместно със съсловни организации, е започнало да изготвя т. нар. sеrvice mix паспорти на лекарите в страната, за да се намалят тези случаи", обясни Митрев.

Вече е започнало изготвянето на професионални паспорти за кардиолози, хирурзи и анестезиолози. В тях ще се съдържа информация какви и колко операции е извършвал всеки лекар.

Д-р Митрев даде пример със себе си: "Ако трябва да опиша себе си като неврохирург в "Пирогов" се оказва, че в този период от 15 години в института за спешна медицинска помощ аз съм се занимавал изключително с травматизъм. Установявам, че в моята практика в "Пирогов" не съм работил тумори, гръбнак и моята квалификация, относно тези дейности, не е достатъчна".

В този случай лекарят ще трябва да се преквалифицира, за да извършва тези медицински услуги, защото иначе застрашава живота на пациентите си, обяснява д-р Митрев.

"Във всяко стадо си има мърша, оттам идват и случаи на лекарски грешки. Те не са много, но ги има. Едни го правят заради пари, други - от желание за развитие. Разбира се, когато искаш да работиш нова патология, която досега не си работил, не можеш да го правиш без методична помощ", обясни още той.

"Ако ние не вземем мерки при наблюдаване на негативни тенденции, има опасност след 5-6 години да имаме много сериозни проблеми относно намирането на кадри, които да дадат качествена и в по-голям обем медицинска помощ", заяви Митрев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?